Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 23 mrt 2018

Je privacy beschermen op Facebook: zo werkt het

Onlangs werd de wereld opgeschud met het nieuws dat in 2014 gegevens van 50 miljoen Facebook accounts zijn “geoogst” door het bedrijf Cambridge Analytica om de Trump administratie meer inzicht te geven in de kiezers. Volgens Facebook zou er niet eens sprake zijn van een lek of hack, wat voor veel mensen reden is tot bezorgdheid. Standaard lijken je gegevens dus niet zo veilig gehouden te worden en dit kun je doen voor wat meer privacy.

Gegevens gebruikt om kiezers te beïnvloeden

Gegevens blijken goud waard te zijn en het lijkt erop alsof iedereen maar meer en meer over je te weten wil komen. Soms gaat het om onschuldige dingen zoals reclames, hoewel die ook vervelend kunnen zijn. In het geval van Cambridge Analytica werden de gegevens echter verkregen via een persoonlijkheidstest app en gebruikt om kiezers te analyseren en beïnvloeden. Het zou eigenlijk niet mogen dat je gegevens voor dusdanig andere dingen gebruiken, dan waar de app voor is bedoeld.

Privacy

Niet meer inloggen via Facebook

Maar dat gebeurt blijkbaar wel en blijkbaar lijkt Facebook dit normaal te vinden. Je kunt natuurlijk Facebook verlaten, maar voor veel mensen is dat niett echt een optie. Het is daarbij ook nog de vraag of je gegevens dan wel echt van het internet verdwijnen.

Je kunt er echter in de settings wel voor zorgen dat je data niet door de Facebook API gaat en apps geen toegang meer hebben tot je gegevens. Bedenk wel dat als je dat doet, je niet meer kunt inloggen bij andere apps via facebook en platform apps zoals Instagram, twitter en Farmville onbruikbaar worden gemaakt.

Platform uitschakelen

Mocht je er echter toch voor willen gaan, dan moet je inloggen bij Facebook en naar App settings pagina navigeren. Kies onder de “Apps, Websites and Plugins” categorie voor “Edit” en ga voor  “Disable Platform.

Voordat je “Disable Platform” kiest krijg je nog uitgebreid te lezen wat er allemaal gaat gebeuren als je voor de optie gaat en voornamelijk wat je allemaal niet meer kunt.

Facebook Turn Platform Off

Ook je vrienden verspreiden je gegevens

Het is best een behoorlijke lijst en als het toch wat te heftig voor je is kun je ook nog iets ander doen. Je kunt de toegang tot je gegevens door apps die anderen gebruiken beperken. Als standaardinstelling kunnen andere mensen, die toegang hebben tot je informatie, deze informatie meenemen als ze apps gebruiken.

Om dit aan te pakken kun je in de app settings gaan voor “Edit” onder de “Apps Others Use” categorie. Hier kun je aanvinken welke informatie anderen mee mogen nemen naar apps en welke niet.

Facebook Apps Others Use

 

Het is vervelend om weer eens in je settings te moeten duiken, want het lijkt erop dat Facebook telkens dingen doet die je weer moet tegenwerken. Als je je gegevens privé wilt houden is het echter wel nodig. Twitteraars waren duidelijk niet onder de indruk van het Cambridge Analytica nieuws. Twitter ging helemaal los en Mark Zuckerberg werd door het slijk gehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Je privacy beschermen op Facebook: zo werkt het
Sluiten