Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 31 jan 2019

Schandalen en crisis? Facebook verdient meer dan ooit tevoren!

Facebook lijkt zich constant van het ene privacy schandaal naar het andere schandaal te verplaatsen. Waar je zou verwachten dat dit slecht is voor de gezondheid van het bedrijf, en het zich zomaar in een crisis kan bevinden, is er letterlijk niets aan de hand. Sterker nog: de kwartaalcijfers tonen aan dat Facebook meer verdient dan ooit tevoren!

Facebook maakt meeste winst ooit

Het afgelopen jaar heeft Facebook weinig momenten in een positief daglicht gestaan. Het bedrijf ging van het ene privacy schandaal over naar het andere en wist zichzelf compleet belachelijk te maken door tieners te betalen voor spionage. Facebook ging alles behalve lekker in 2018 en ook in 2019 is de status van het bedrijf slecht. Maar waar je zou verwachten dat dit vooral de financiële gezondheid van het bedrijf schaad, is er geen vuiltje aan de lucht. Sterker nog: Facebook gaat op dat gebied beter dan ooit!

In financiële cijfers van het vierde kwartaal van 2018, komt naar buiten dat Facebook een gigantische omzet heeft behaald. Tegen alle verwachtingen in heeft het bedrijf zelfs een recordomzet weten te draaien, met een gigantische winst als resultaat. Ondanks de publiekelijke verontwaardiging over de manier waarop Facebook omgaat met persoonlijke gegevens, lijkt het bedrijf er financieel niets van te merken. Zo zette het 16,91 miljard dollar (14,70 miljard euro) om en wist het een winst te behalen van 6,88 miljard dollar (5,98 miljard euro). Dat houdt in dat elke gebruiker op het platform goed is voor zo’n $7,37, wat omgerekend een bedrag van €6,36 is.

Facebook

We hoeven je bijna niet meer te vertellen dat het een geweldig kwartaal geweest is voor een bedrijf wat in zo’n slecht daglicht staat. De omzet per aandeel is met 65% gestegen in vergelijking met vorig jaar en het netto inkomen ziet een stijging van 61% in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2017.

Ook groei in actieve gebruikers

Dagelijkse actieve gebruikers en maandelijkse actieve gebruikers zijn twee elementen die ook jaarlijks weten te groeien. Ook dit jaar voldoet de groei op dat gebied aan de verwachtingen, wat dan weer tegen verwachting is (snap jij het nog?). Normaal gesproken groeit het aantal actieve gebruikers zo’n 1,8% per kwartaal en 8,6% per jaar. De cijfers van dit jaar zitten daar bijzonder dicht in de buurt, al ging de groei wel zeker iets langzamer. Maar het laat wel zien dat gebruikers van Facebook zich niet uit het veld laten staan door een aantal schandalen. Sterker nog: het lijkt er sterk op dat vrijwel niemand er iets om geeft.

Facebook Europa

Het blijft wat dat betreft een bizar verhaal. Een platform slingert onze persoonlijke gegevens in het rond en verdient er vervolgens alleen maar meer geld en gebruikers mee. We bevinden ons in een bizarre wereld.

Reageer op artikel:
Schandalen en crisis? Facebook verdient meer dan ooit tevoren!
Sluiten