Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 3 nov 2021

Facebook stopt met gezichtsherkenning: de stempel van Meta?

Facebook maakt bekend dat het bedrijf stopt met automatische gezichtsherkenning. Ook verwijdert het bedrijf meer dan een miljard opgeslagen gezichten. Mogelijk heeft dit iets te maken met de nieuwe koers van het bedrijf, dat zichzelf onlangs omdoopte tot Meta. Die naam kan zorgen voor een frisse wind door de onderneming.

Het automatische systeem voor gezichtsherkenning van Facebook verdwijnt. Dit was het systeem dat personen automatisch kon vermelden op foto’s, waardoor ze ook op jouw profiel konden verschijnen (mits je dat instelde). In de toekomst gebeurt dit dus niet meer, en onduidelijk is of er iets anders voor in de plaats komt.

Facebook stopt met gezichtsherkenning

Los van het feit dat gebruikers voortaan dus niet meer automatisch getaged worden in video’s en foto’s, laat Facebook tevens weten meer dan een miljard opgeslagen gezichten te verwijderen. Dat moet als een opluchting aanvoelen voor iedereen die zich zorgen maakt over het idee dat het bedrijf jouw gezicht in een database had staan.

Facebook
Gezichtsherkenning op Facebook (Afbeelding: Facebook)

Het bedrijf raadt gebruikers aan om vrienden en familie handmatig toe te voegen aan gepubliceerde herinneringen, foto’s en video’s. Daarnaast is het zo dat de functie genaamd Automatic Alt Text geen namen meer opnoemt van mensen in een foto. Deze technologie is bedoeld voor visueel gehandicapte mensen en omschrijft wat er op de foto te zien is.

Meta zorgt voor veranderingen?

De veranderingen vinden in de komende weken plaats. Facebook laat weten dit te doen vanwege “het groeiende aantal gemeenschappelijke zorgen over dergelijke technologie”. Regelgevers hebben hier ook nog geen duidelijke richtlijnen en regels voor opgesteld, dus tot die tijd vindt Facebook het niet (meer) verantwoord.

Facebook wordt Meta: 5 feiten over de controversiële wijziging

Wellicht is dit één van de veranderingen die de naamswijziging Meta met zich meebrengt. Facebook heeft flink wat negatieve pers aan z’n broek hangen en met Meta kan het bedrijf beginnen met een schone lei. Maar dan moet je natuurlijk wel je zaken op orde hebben en gemeenschappelijk gedeelde zorgen wegnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Facebook stopt met gezichtsherkenning: de stempel van Meta?
Sluiten