Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 26 jun 2019

Facebook test mogelijkheid om irritante meldingen uit te schakelen

Facebook lijkt kampioen in het versturen van notificaties. Er wordt van alles bedacht om je aandacht te trekken in de Facebook-app. De herkenbare rode bolletjes in de app leiden dan ook regelmatig tot ergernissen. Verschillende gebruikers melden nu de mogelijkheid om de meldingsstippen in de app uit te schakelen.

De notificaties wijzen gebruikers niet alleen op nieuwe reacties of vermeldingen, maar bijvoorbeeld ook op video’s die het algoritme bij ze vindt passen. Daarnaast duikelt Facebook berichten op van jaren geleden, om ze als herinnering te tonen. De meldingen worden lang niet altijd als relevant ervaren.

Facebook meldingsstippen uitschakelen

In de instellingen test Facebook nu de mogelijkheid om die rode meldingsstippen, die de gebruiker triggeren op een bepaald menu-item te tikken, aan te passen. De categorieën marketplace, groepen, pagina’s en menu kunnen afzonderlijk in- of uitgeschakeld worden.

Facebook meldingen uitschakelen

Het is nog niet voor iedereen mogelijk om de gewraakte aandachtstrekkers te verbannen. Facebook bevestigt tegenover TechCrunch dat ze de functie nog onder een beperkt aantal gebruikers testen.

Ook in Nederland zijn de eerste app-gebruikers met de nieuwe instellingen gesignaleerd. Om te zien of jij ook aan de slag kunt met de test, tik je in de instellingen van de app op “notificaties”. Onderaan zou daar de optie “meldingsstippen” bij moeten staan.

Messenger blijft om aandacht vragen

Uit de eerste screenshots blijkt dat het niet mogelijk is om de meldingsstippen voor Messenger in de app uit te schakelen. In de app van Facebook is standaard het Messenger-icoontje rechtsboven in het scherm te vinden. Het rode bolletje weergeeft het getal van ongelezen berichten, maar kan je ook op het verkeerde been zetten.

Als je een nieuwe vriend op hebt toegevoegd, maakt Facebook namelijk automatisch een gesprek aan met de melding “Stuur een bericht naar je nieuwe vriend”. Ook dat levert dan zo’n meldingsstip op, die vooralsnog niet uitgeschakeld kan worden.

Facebook test aan de lopende band nieuwe functies, vaak zelfs zonder dat je het doorhebt. Onlangs werd bekend dat de app er compleet anders uit gaat zien.

Reageer op artikel:
Facebook test mogelijkheid om irritante meldingen uit te schakelen
Sluiten