Facebook gaat de strijd aan met TikTok en introduceert nieuwe Collab-app

De nieuwe app van Facebook was een tijdje alleen beschikbaar als bèta, maar vanaf nu is Collab beschikbaar voor iedereen (in de VS dan). Met Collab is het voor muzikanten mogelijk samen te werken aan tracks en muziek, terwijl iedereen veilig op afstand blijft en lekker vanuit zijn eigen kantoor of huis werkt.

In de kern heeft de nieuwe Facebook Collab-applicatie iets weg van TikTok. Ook het idee achter Collab is het delen van korte video’s combineert met sociale samenwerking. Maar dan meer met de focus op het produceren van muziek. Gebruikers kunnen zodoende met elkaar samenwerken aan nieuwe muziek. Iedereen met interesse en kennis kan zich daarbij aansluiten. De app wordt al sinds mei getest in een gesloten bèta, maar is vanaf nu dus beschikbaar voor iedereen in de Verenigde Staten met een iPhone of iPad. De video’s duren vijftien seconden per stuk en nieuwe video’s worden er als het ware gewoon achter geplakt.

Facebook Collab lijkt op TikTok

Nadat de video’s achter elkaar geplakt zijn, kan zo’n video afgespeeld worden en zie je de harmonie die een dergelijke samenwerking opgeleverd heeft. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat er lolbroeken zijn die net even een andere richting op gaan of een grapje willen uithalen met een slechte performance.

Facebook Collab
Facebook Collab (Afbeelding: Facebook)

Lock down-proof muziek maken

Een collab kan bestaan uit bijvoorbeeld optredens van een drummer, gitarist en zanger(es). Die spelen dan naast elkaar in hun eigen video’s. Als gebruiker kun je de collab uitbreiden met je eigen optreden, maar je kunt ook één van de andere collabs wegvegen en een andere video invoegen (die van jezelf of van iemand anders). Wanneer je Facebook Collab voor het eerst opent, dan presenteert de app een eindeloze stroom aan video’s. Door te blijven vegen, vind je vanzelf een interessante collab. Uiteraard is er ook een gepersonaliseerde feed en ben je in staat artiesten als favoriet te markeren.

Techcrunch

Reageer op artikel:
Facebook gaat de strijd aan met TikTok en introduceert nieuwe Collab-app
Sluiten