Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Digital 26 apr 2020

Facebook houdt je in de gaten: met deze tips blijf je onzichtbaar

In deze tijd waarin thuis blijven de standaard is vind je jezelf misschien vaker dan je lief is op Facebook. Waar je dit sociale medium eerder had afgeschreven, heb je er (uit verveling) je weg weer naartoe gevonden.

Privacy online en op Facebook is echter alles behalve een gegeven. Wie zijn oude privacy instellingen nog heeft staan doet er daarom goed aan om die een update te geven. Met tips blijf je (zo veel mogelijk) onzichtbaar op het sociale medium.

Log eerst in op Facebook en ga naar de Facebook Instellingen

Je vindt de instellingen onder het pijltje in de rechterbovenhoek van de Facebook feed. Klik vervolgens op ‘Privacy’. In dit scherm kun je verschillende privacy instellingen beheren om je profiel zo onzichtbaar mogelijk te maken.

Facebook privacyinstellingen functies screenshot
Zo kunnen je privacy-instellingen er uit zien op Facebook (Afbeelding: Facebook)

Wie kan je toekomstige posts zien?

De eerste vraag in de instellingen bepaalt wie je posts kan zien. Ook wanneer je niets (meer) op Facebook post is het goed deze instelling aan te passen naar bijvoorbeeld ‘alleen vrienden’ of ‘alleen familie’.

Beheer alle berichten en foto’s waarin je getagd bent

Toen je nog actief was op Facebook ben je waarschijnlijk in veel foto’s en posts getand. Die tags zijn niet verdwenen nu je het sociale medium minder actief gebruikt. Deze links bestaan nog gewoon op het web. Benieuwd waar je allemaal in getagd bent en wil je hier het een en ander in aanpassen? Dan kan dat door op ‘Activiteitenlogboek gebruiken’ te klikken.

Facebook
Facebook-app. (Afbeelding: Alastair Pike / AFP)

Beperk in hoeverre je oude berichten zichtbaar zijn voor anderen

Facebook biedt de mogelijkheid om het publiek te beperken voor berichten die je eerder met vrienden van vrienden of openbaar hebt gedeeld. Om die niet allemaal handmatig naar ‘Vrienden’ over te zetten kun je op de knop ‘Eerdere berichten beperken’ klikken. Zo wordt de privacy van al deze eerdere berichten omgezet naar ‘Vrienden’.

Wie kan contact met je opnemen en je vriendenlijst zien op Facebook?

Facebook heeft je email adres en waarschijnlijk ook een telefoonnummer van je opgeslagen. Als je niet wil dat je Facebook-vrienden en anderen je online kunnen vinden aan de hand van deze gegevens kun je daar hier de privacy instellingen voor aanpassen.

De onderste 5 vragen in dit deel van de privacy instellingen en -functies gaan verder over wie je vriendenlijst kan zien en je vriendschapsverzoeken kan sturen. Als je zo onzichtbaar mogelijk wil zijn op Facebook raden we aan om er voor te kiezen dat alleen vrienden van vrienden je vriendschapsverzoeken kunnen sturen.

Facebook haatmemes beloning
Facebook CEO Mark Zuckerberg (Afbeelding: ANP/Josh Edelson / AFP)

Naast deze Privacyinstellingen en -functies pagina zijn er nog meer pagina’s op Facebook waarop je je privacy kunt versterken. Klik bijvoorbeeld eens op ‘Tijdlijn en taggen’. Daar zorg je er voor dat niet jan en alleman een bericht op je tijdlijn kan plaatsen, of jouw foto’s kan delen. Dit helpt je allemaal om onzichtbaarder te zijn op het sociale netwerk. Voor zover dat überhaupt aan de orde is natuurlijk. Ook benieuwd hoe je meer privacy kunt hebben op WhatsApp? Lees onze tips hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook houdt je in de gaten: met deze tips blijf je onzichtbaar
Sluiten