Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 27 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Facebook strijdt tegen propaganda en beschermt gebruikers met nieuwe tool

Facebook is de laatste tijd veel in het nieuws geweest omdat Rusland zich op verschillende manieren via het sociale medium heeft geprobeerd te mengen in politieke kwesties. Hierom heeft het bedrijf een tool ontwikkeld voor gebruikers. Daarmee kunnen mensen in nu zelf kijken of ze een pagina hebben ge-liked die is opgericht door aan Rusland gelinkte groepen.

Facebook gaat voor transparantie

Afgelopen maand liet Facebook weten dat het bezig was een tool te ontwikkelen waarmee gebruikers zelf konden kijken of ze een pagina hebben ge-liked die aan Rusland is gelinkt.

Eind oktober werd het duidelijk dat Rusland 80.000 berichten op het sociale medium had geplaatst over de verkiezingen in de VS. Deze berichtten bereikten mogelijk 126 miljoen Amerikanen. Twee weken geleden toonde een onderzoek van het sociale medium zelf ook aan dat er sprake was van Russische inmenging tijdens het Brexit-referendum.

Facebook

Als reactie op de Russische propaganda heeft het sociale medium onder andere een tool ontwikkeld waarmee gebruikers kunnen zien of ze, zowel op Instagram als op Facebook, pagina’s volgen die gelinkt worden aan het Kremlin.

Tool staat live

Die tool die het platform heeft ontwikkeld staat nu live. Je kunt hem vinden in Facebook’s Help Center. Hij is echter (nog) niet beschikbaar in Nederland. Dat is niet onlogisch, aangezien het in eerste instantie niet gaat over propaganda die is verspreid onder Nederlandse Facebook-gebruikers.

Facebook

De tool is een onderdeel van het Facebook’s pogingen om zijn platforms (waaronder dus ook Instagram) en de gebruikers van deze platforms te beschermen. Met de tool wil het sociale medium ook laten zien dat het transparantie hoog in het vaandel heeft staan.

Benieuwd naar wat er allemaal over jou te vinden is op het platform? Die informatie is ook niet zo moeilijk te achterhalen als je misschien denkt. Met deze handige tool vind je binnen no-time de zogenaamde ‘verborgen’ foto’s waarin je bent ge-tagd weer terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Facebook strijdt tegen propaganda en beschermt gebruikers met nieuwe tool
Sluiten