Facebook verzamelt nog veel meer dan je denkt

Facebook kwam laatst al in opspraak in verband met verzamelde gegevens van miljoenen gebruikers door het bedrijf Cambridge Analytica voor de Trump verkiezingen. Iedereen lijkt extra voorzichtig met privacy settings om te gaan, maar dat blijkt toch niet genoeg te zijn. Verschillende gebruikers kwamen er namelijk achter dat Facebook jarenlang nog meer bijhoudt dan alleen wat er met hun profiel gebeurt.

Data over telefoontjes en SMS berichten verzameld

Toen de Nieuw Zeelandse Dylan McKay eens ging bekijken wat de social media site van hem had verzameld, kwam hij voor een nare verrassing te staan.

Hij had een archief van zijn activiteiten gedownload en kwam erachter dat er niet alleen in stond wat hij daadwerkelijk had gedeeld, maar ook informatie over telefoontjes die hij met zijn Android toestel had gepleegd. Hij kon onder andere zien met wie hij had gebeld, om welke nummers het ging en hoe lang hij had gebeld.

smartphone geschrokken

Helaas is McKay ook niet de enige van wie Facebook toch wat dingen heeft verzameld, die niet de bedoeling waren. Ook Natalie Schluter, professor aan de IT University of Copenhagen, kwam erachter dat Facebook wat overenthousiast was geweest. In een tweet laat ze weten dat Facebook al haar contacten, telefoontjes en tekstberichten van alle media op haar telefoon had verzameld van 2015 tot 2016.

Ze laat er nog bij weten dat ze nooit contacten heeft geïmporteerd naar Facebook en zelfs de Facebook app niet op haar telefoon had. Ze had wel Messenger geïnstalleerd, maar had nooit toestemming gegeven om contacten te delen.

Stiekem toestemming op Android Jelly Bean of ouder

Ars Technica laat verder nog weten dat gebruikers die de app op toestellen met Android 4.1 Jelly Bean of ouder hebben geïnstalleerd, met de toestemming voor het delen van contacten onbewust ook toestemming gaven voor het delen van informatie over telefoontjes en SMS berichten. Dit veranderde in versie 16 van de Android API, maar Facebook kon nog steeds bij je gegevens als het was geïnstalleerd op een oudere versie van Android.

Zoals je merkt hebben we het telkens over Android toestellen en als iPhone gebruiker hoe je je ook minder zorgen te maken. Dit stiekem delen van extra informatie zou bij iOS nooit zijn toegestaan.

Android Jelly Bean

Facebook trekt de grens bij inhoudt gesprekken

Uiteraard heeft de social media site hier zelf weer iets over te zeggen en in een gesprek met Ars Technica laten ze weten dat het gebruikelijk is om bij het maken van een account de contacten van je telefoon worden geupload. Dit zou echter alleen gebeuren met expliciete toestemming van de gebruiker. Ook kunnen gebruikers te allen tijde hun data weer verwijderen.

Hoewel Facebook zegt nooit zonder toestemming informatie te verzamelen, blijven McKay en Schluter er stellig bij dat ze toch echt nooit toestemming gegeven hebben voor het verzamelen van data over telefoontjes en SMS berichten. Facebook laat verder nog weten dat informatie nooit aan derden wordt verkocht en veilig op wordt geslagen. Daarnaast zegt facebook nooit de daadwerkelijke inhoud van telefoontjes en SMS berichten op te slaan.

Facebook helpdesk

Helaas komt Facebook de laatste tijd niet echt betrouwbaar over, dus wie weet. Ben je ook benieuwd naar wat de social media site allemaal over je heeft verzameld. Zo komt je erachter.

Geek.com

Reageer op artikel:
Facebook verzamelt nog veel meer dan je denkt
Sluiten