Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 apr 2018

We hebben slecht en goed nieuws over jouw Facebook-feed

De kans is groot dat je regelmatig een video op Facebook kijkt. Sterker nog, tegenwoordig staat je feed er vol mee. Ze laden meteen terwijl je er voorbij scrollt, waardoor direct kan beginnen met kijken. Binnenkort verloopt die kijkervaring echter niet zo soepel meer. Het is tijd voor reclames. (Bijna) overal.

Facebook rolt meer advertenties uit voor video’s

Dat blijkt uit een nieuwe blogpost van Facebook. Het sociale netwerk gaat nu op meer plekken pre-roll reclames tonen voor video’s. Dat zijn korte reclames van een aantal seconden die je moet kijken, voor de video zelf kan beginnen. De speciale reclames werden de afgelopen weken al getest in de Watch-sectie van Facebook.

Toen kwam je ze dus niet zo vaak nodig. Nu gaat het bedrijf de advertenties echter service-breed uitrollen. Ook in de tijdlijn van pagina’s en zoekresultaten. De actie is onderdeel van een serie aan tests, waarbij er geëxperimenteerd wordt met nieuwe advertentieposities.

Facebook video advertenties

De kans is dus aanwezig dat Facebook uiteindelijk alsnog de reclames achterwege laat. Die kans is echter zeer klein. Hoogstwaarschijnlijk zul je zeer binnenkort regelmatig vijf secondes moeten wachten, voor je daadwerkelijke video begint.

Waar kennen we dat van? Precies, YouTube. Facebook heeft de afgelopen jaren rap marktaandeel kunnen veroveren op het gebied van video. De potentie voor adverteerders is gigantisch. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voor het sociale netwerk meer advertenties zou gaan introduceren in zijn video’s.

Indirect is er ook goed nieuws. Met het nieuwe advertentiesysteem kunnen creators geld gaan verdienen met hun Facebook-video’s.

Goed nieuws: makers worden beloond

Voor de gebruiker is het wellicht slecht nieuws, maar indirect is er ook goed nieuws. Met het nieuwe advertentiesysteem kunnen creators geld gaan verdienen met hun Facebook-video’s. Niet alleen middels indirecte deals, maar ook rechtstreeks via de advertenties die Facebook uitserveert. Daar krijgen zij dan een klein gedeelte van.

Opnieuw: net zoals YouTube. Facebook is wel selectief in met welke video’s geld verdiend mag gaan worden. Het bedrijf wil content promoten die waarde creëert voor de gebruikers. Wat dat precies inhoudt, blijft even een mysterie.

Facebook

Wat het in ieder geval niet inhoudt, heeft het bedrijf al wel op een rijtje gezet. Denk aan statistische afbeeldingen, met enkel een effectje erover heen. Of korte gifs die blijven loopen. Ook worden betaalde video’s die op een structurele manier worden gedeeld, buiten het monetization-programma gehouden. Video’s moeten organisch gedeeld en gemaakt worden.

Voorlopig blijven pagina’s die hergebruikte clips van anderen inzetten buiten schot. Facebook waarschuwt echter al wel dat de komende weken en maanden gaat evalueren welk type video’s bij de juiste beloning past. Het zou dus zomaar kunnen dat dergelijke video’s minder geld opleveren.

Misbruik wordt dus proactief tegengegaan. Voorlopig blijft het dus vooral een kwestie van een hoop vraagtekens. Ook voor Facebook is het allemaal een test, dus de kans is groot dat er nog een hoop gaat veranderen.

In ieder geval kun je dus op meer advertenties rekenen. Is dat voor jou acceptabel, als het ook betere video’s oplevert? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. Hier lees je meer over Facebook’s plannen.

Reageer op artikel:
We hebben slecht en goed nieuws over jouw Facebook-feed
Sluiten