Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Digital 10 april 2020

Facebook voor de rechter voor volgen van gebruikers op andere websites

Facebook wordt in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept en moet zich nu verantwoorden over het volgen van gebruikers op andere websites waar ze komen. Gebruikers kunnen het sociale medium op basis van de wet in Californië aanklagen, zo meldt het hof van beroep voor negen Amerikaanse staten.

De groep Facebook-gebruikers die het medium nu voor de rechter sleept, beschuldigt het netwerk ervan hen ook te volgen op websites waar de inmiddels bekende (of beruchte?) vind-ik-leuk-knoppen aanwezig zijn. Met die knoppen kun jij niet alleen aangeven of je iets echt leuk vindt, ook verzamelt de socialmediagigant ondertussen gegevens over je surfgedrag. En met die gegevens worden advertentieprofielen verder uitgebreid. Daarmee wordt natuurlijk grof geld verdiend door Facebook, dat is inmiddels duidelijk.

Facebook voor de rechter

De profielen van gebruikers laten zien wat ze leuk vinden, wat ze niet leuk vinden en wat de interesses en gewoontes zijn gedurende een bepaalde periode, laat rechter Sidney Thomas weten. Ook vindt de rechter dat die gebruikers geen mogelijkheid hebben dergelijke gegevensverzameling te voorkomen, waardoor er ongevraagd dus toch veel meer over het privéleven van zo’n persoon bekend wordt.

Instagram Facebook inplannen
Facebook-inlogscherm. (Afbeelding: Alastair Pike/AFP)

Een Facebook-woordvoerder heeft gereageerd op de situatie en laat weten dat de aantijgingen ongegrond zijn. Ook zal het bedrijf zich hier tegen verdedigen.

En dat heeft eerder goed uitgepakt. Zo besloot een rechter ongeveer drie jaar geleden namelijk in het voordeel van het sociale netwerk. Zo stelde de rechter dat de aanklagers geen enkele juridische basis hadden om zich te beroepen of geleden schade op financieel gebied. Law360 schrijft dat de vier Facebook-gebruikers in 2018 het hof van beroep gevraagd hebben de zaak opnieuw te bekijken.

Sinds januari is het voor Nederlandse gebruikers mogelijk in te zien welke gegevens het sociale medium over hen verzameld heeft. Daaronder valt ook het surfgedrag op andere bezochte websites.

Reuters

Reageer op artikel:
Facebook voor de rechter voor volgen van gebruikers op andere websites
Sluiten