Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 dec 2018

‘Facebook werkt aan bijzondere cryptocurrency voor WhatsApp’

Bloomberg meldt dat Facebook een cryptocurrency aan het ontwikkelen is voor WhatsApp. De token gaat naar verluidt gebruikt worden om betalingen uit te voeren binnen de app, en is vooral met India in het achterhoofd ontwikkeld.

Cryptocurrency voor WhatsApp

Zodat Indiase arbeiders die in het buitenland geld over kunnen maken naar hun familie in India. Het gaat volgens insiders om een zogenaamde stablecoin. Juich echter niet te vroeg, want de bronnen bevestigen ook dat de munt niet in de nabije toekomst gelanceerd gaan worden.

Facebook werkt nog steeds aan een strategie voor het koppelen van de cryptocurrency aan een fiatvaluta. Die zogenaamde remittance market van India is gigantisch. In 2017 werd er voor meer dan 69 miljard dollar naar India overgemaakt vanuit het buitenland. 2.8 procent van de GDP van het land.

Bovendien is WhatsApp er zeer populair, met meer dan 200 miljoen gebruikers. Alleen al vorig jaar verdubbelde het aantal gebruikers door dalende internetkosten. De komende jaren heeft de chat-app bovendien een nog veel grotere groei in het verschiet.

Facebook en crypto

Het is in ieder geval een verrassende zet. Begin dit jaar introduceerde Facebook juist een grootschalige ban voor crypto-advertenties. Daarmee wilde het sociale netwerk “ads voorkomen die financiële producten en diensten promoten die meestel geassocieerd worden met misleidende of bedrieglijke promotiepraktijken.”

In mei bevestigde het hoofd van Facebook Messenger dat hij een verkennend blockchain-groepje binnen het bedrijf had opgericht. Destijds was hij ook een bestuurslid bij de crypto-exchange Coinbase.

“Ik ben een klein groepje aan het opzetten om te verkennen hoe we het beste de blockchain kunnen inzetten bij Facebook, we beginnen bij nul,” aldus Marcus. In juni stopte Facebook met het automatisch verbannen van crypto-advertenties. Althans, promotie van Initial Coin Offerings blijft wel verboden.

In augustus stopte Marcus als bestuurslid bij Coinbase, om belangenverstrengeling te voorkomen: “Vanwege de nieuwe groep die ik bij Facebook rondom blockchain heb opgezet, heb ik besloten om te stoppen…”

Het is dus duidelijk dat Facebook intrigerende plannen voor WhatsApp heeft. Tegelijkertijd is het helaas ook duidelijk dat het nog lang kan duren voor we er de resultaten van gaan zien.

Reageer op artikel:
‘Facebook werkt aan bijzondere cryptocurrency voor WhatsApp’
Sluiten