Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19/12/2017

Facebook moet stoppen met automatisch gebruiken van data WhatsApp-gebruikers

Facebook stelde in 2014 privacy-waakhonden en instanties gerust toen het WhatsApp overnam: de diensten zouden totaal gescheiden blijven. Experts waren bang dat het sociale netwerk de gegevens van WhatsApp-gebruikers zou linken met hun Facebook-accounts. Die data is immers miljarden dollars waard.

Facebook breekt belofte na overname WhatsApp

Twee jaar lang bleven Zuckerberg en co. braaf. Tot eind vorig jaar. Toen werden de voorwaarden van WhatsApp stilletjes veranderd. Opeens had Facebook het recht om de gebruikers van de chat-app aan hun Facebook-profiel te koppelen. Om de onvermijdelijke backlash te verzachten gaf het sociale netwerk gebruikers de kans om die koppeling uit te zetten.

Dat is voor overheden en relevante instanties echter niet genoeg. Sterker nog, Duitsland gaf september vorig jaar Facebook het bevel om onmiddellijk te staken met het verzamelen van WhatsApp-data. Een paar maanden geleden gebeurde hetzelfde in Engeland. Nu kunnen we ook Frankrijk aan dat rijtje toevoegen.

Facebook privacy app
Mark Zuckerberg

Afgelopen maandag bracht de Franse National Data Protection Commission (CNIL) het slechte nieuws: Facebook moet stoppen met het automatisch delen van data. De koppeling tussen het sociale netwerk en WhatsApp mag blijven bestaan, maar eerst moet om de nadrukkelijke toestemming van gebruikers worden gevraagd.

Bedrijven weten alles over hun gebruikers, terwijl de wetten rondom deze thema’s zeer achterhaald zijn.

Frankrijk grijpt in

Nu gebeurt dat automatisch, en kunnen gebruikers het enkel uitzetten. Frankrijk eist dat het protocol omgedraaid wordt: Facebook moet expliciet toestemming vragen, alvorens de koppeling aan te zetten. Geen weggestopte verwijzing in de voorwaarden dus.

De Franse instantie is het opvallend genoeg wel met een van de argumenten van Facebook eens. De techgigant beargumenteert dat de link tussen Facebook en WhatsApp juist gebruikers kan beschermen. De CNIL kan zich daarin vinden, zo blijkt uit het officiële statement.

spraakbericht

Maar de instantie wijst erop dat dat argument slechts een klein deel van de puzzel is. Voor Facebook is de data natuurlijk vooral interessant vanuit een business-perspectief. Het sociale netwerk kan zijn gebruikers zo nog beter leren kennen, en specifieker advertenties uitserveren.

Het CNIL heeft daarom moeten concluderen dat de fundamentele vrijheid van gebruikers in het geding komt. De Fransozen hebben gepoogd om samen te werken met Facebook, maar het sociale netwerk weigerde om een sample van de gedeelde data te delen. Daarom wordt er nu een duidelijk ultimatum gesteld: binnen een maand moet het sociale netwerk maatregelen treffen.

Deze ingrepen komen nog eens bovenop een boete van 122 miljoen dollar die Facebook al eerder moest incasseren. Die kreeg het sociale netwerk vanwege het misleiden van Europese wetgevers rondom de overname van WhatsApp. Een bedrag dat overigens in het niets valt in het totaalplaatje van de techgigant.

Wanneer volgt Nederland met maatregelen? We gaan het in 2018 ontdekken. Privacy blijft een gevoelig punt in dit soort kolossale constructies. Bedrijven weten alles over hun gebruikers, terwijl de wetten rondom deze thema’s zeer achterhaald zijn. Hier kun je checken hoe je in ieder geval voor anderen onzichtbaar blijft op Facebook.

Reageer op artikel:
Facebook moet stoppen met automatisch gebruiken van data WhatsApp-gebruikers
Sluiten