Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 21 maart 2018

Oprichter WhatsApp en Facebook-miljardair: ‘Verwijder Facebook’

In 2014 nam Facebook WhatsApp over voor maar liefst 16 miljard dollar. Privacywaakhonden waren er allesbehalve blij mee, maar het sociale netwerk beloofde de twee diensten gescheiden te houden. Ondertussen wordt die belofte allang niet meer waar gemaakt.

Facebook gaat opnieuw de mist in

Met alle gevolgen van dien, want in Engeland werd Facebook op het matje geroepen. Europa heeft het vergaren van gebruikersdata over meerdere platformen onlangs verbannen. Hier lees je daar meer over. Het is nog steeds toegestaan, maar enkel binnen bepaalde kaders en met strikte regels.

Maar dat is alweer oud nieuws, want Facebook bevindt zich in het volgende schandaal. Het houdt maar niet op. Wat is er nu weer aan de hand? Het blijkt dat een van de consultancy-partijen van Trump’s presidentiële campagne de data van tientallen miljoenen gebruikers vergaard heeft, via Facebook, en onder valse voorwendselen.

Facebook whatsapp

Waar CEO Mark Zuckerberg het jaar moedig begon, staat de boel nu in de fik. Binnen een dag verloor hij vijf miljard dollar aan vermogen, door kelderende aandelen. Daar blijft het echter niet bij. Een van de medeoprichters van WhatsApp, Brian Acton, heeft zich nu ook uitgesproken.

#deletefacebook

Zijn boodschap is duidelijk, zoals je hieronder kunt zien. Het is tijd om Facebook te verwijderen. De hashtag #deletefacebook is al een aantal dagen zeer populair. Het is een soort beweging, al moet je je in dit soort gevallen altijd afvragen hoeveel mensen het daadwerkelijk doen.

Iedereen zit immers op Facebook, en het platform is ontworpen om je erop vast te houden. Maar ja, ondertussen springt het bedrijf allesbehalve voorzichtig met jouw privacy om. Waar ligt de grens voor jou?

Vanuit Acton is het helemaal verrassend. Hij is 6.5 miljard dollar waard, grotendeels dankzij de som geld die Facebook hem heeft betaald. Hij voedde het sociale netwerk nog meer privacygevoelige gegevens door die overname te steunen. Een ding is in ieder geval duidelijk: ook voor Acton is genoeg nu genoeg.

Ga wat dat betreft bij jezelf ten rade. Wil je echt zo’n bedrijf nog steunen? Zuckerberg is op het matje geroepen door verschillende overheden, dus dit verhaal krijgt absoluut een staartje. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om erachter te komen wat er gaat gebeuren.

?Lees ook: Het is tijd om actie te ondernemen – wat doet Facebook met jouw profiel?

Reageer op artikel:
Oprichter WhatsApp en Facebook-miljardair: ‘Verwijder Facebook’
Sluiten