Facebook wil je betalen voor je stemberichten (maar niet al te veel…)

Facebook wil enkele gebruikers gaan vergoeden voor de stemberichten die het platform mag gebruiken ter verbetering van de technologie waarmee spraak herkent wordt. Eerder werd het bedrijf – samen met onder meer Amazon, Google, Apple en Microsoft – op de vingers getikt voor het ongeoorloofd meeluisteren naar dergelijke berichten.

Alle hierboven genoemde bedrijven hebben dat dus al in het verleden vaker gedaan: audioberichten beluisteren om spraakherkenningstechnologie te verbeteren, zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte waren. Facebook stelt (Amerikaanse) gebruikers straks in staat deel te nemen aan het Pronunciations-programma, dat beschikbaar is in de Viewpoints-applicatie. Dat is een app waarmee onderzoek gedaan wordt naar de huidige markt. Mocht je uitgenodigd worden om mee te doen, dan heb je wel de Portal nodig.

Portal
Drie Portal-producten (Bron: Facebook)

Facebook betaalt voor stemberichten

Tegen dat Portal-beeldscherm roep je dan een keer “Hey Portal”, gevolgd door de naam van een vriend in je vriendenlijst. Dit moet je tien keer doen en elke naam moet twee keer opgenomen worden. Wanneer je één set namen opgenomen hebt (dus twintig opnamen gemaakt hebt), dan krijg je tweehonderd punten in de Viewpoints-app. Je hebt tenminste duizend punten nodig om uitbetaald te kunnen worden, dus dat schiet niet op. Duizend punten is 5 dollar waard, dat uitbetaald wordt via PayPal.

Het kan zijn dat sommige gebruikers gevraagd worden om vijf sets aan stemberichten op te nemen. Dan heb je meteen die duizend punten en je 5 dollar binnen. Verder geeft Facebook aan dat de opnamen niet gekoppeld worden aan je Facebook-account en dat activiteiten die via Viewpoints verlopen ook niet op het sociale netwerk en andere producten van het bedrijf getoond worden. In elk geval niet zonder toestemming.

Op dit moment is de Viewpoints-app alleen beschikbaar in de Verenigde Staten voor gebruikers van achttien jaar of ouder. Ook moet je meer dan 75 Facebook-vrienden hebben. Het programma wordt langzaamaan uitgerold.

The Verge

Reageer op artikel:
Facebook wil je betalen voor je stemberichten (maar niet al te veel…)
Sluiten