Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 20 apr 2017

Facebook laat gebruikers typen met gedachten en doven weer horen

Facebook heeft nieuwe plannen voor de toekomst onthuld. Een toekomst waarin je kunt typen met gedachten, en kunnen doven weer horen met een speciale mouw. Althans, als het aan Facebook ligt.

Typen met je gedachten: de toekomst van Facebook?

Facebook is niet alleen dagelijks bezig met de nieuwste kattenvideo’s op jouw tijdlijn bezorgen. Daarnaast werkt het aan de toekomst, want ook dan wil het nog het grootste sociale netwerk zijn. Hoe scrollen we dan door onze tijdlijn heen? Het antwoord is volgens Mark Zuckerberg simpel doch futuristisch: met je gedachten.

Facebook werkt aan een systeem waarmee je als gebruiker rechtstreeks je gedachten naar je computer kunt sturen. Het is de grote droom van Zuckerberg. Als gebruiker moet je aan iets kunnen denken, waarna je vrienden het ook meteen ervaren. Fascinerend? Zeker. Eng? Absoluut.

De plannen worden uitgevoerd door Building 8, Facebook’s afdeling die aan de zogenaamde ‘moonshots’ werkt. Dat zijn projecten die je stuk voor stuk als toekomstmuziek kunt beschouwen. Bizarre experimenten die pas over een flinke tijd van pas komen.

Augmented reality-brillen

Google staat daar ook bekend om. Sterker nog, Facebook heeft zijn team grotendeels samengesteld uit toptalenten van onder andere Google en Apple. Maar goed, terug naar het fascinerende project. Het team werkt aan sensoren die aangesloten worden op het spraakgedeelte van je hersenen.

Het is de bedoeling dat men op die manier binnenkort al honderd woorden per minuut kan typen, dus zonder je toetsenbord ook maar een keer aan te raken. Dat is ongeveer vijf keer zo snel als de meeste gebruikers gemiddeld op hun smartphone typen.

Op dit moment zijn daar nog implantaten in de hersenen voor nodig. Geen pretje dus. Uiteindelijk hoopt building 8 gelukkig hetzelfde te kunnen bewerkstelligen met draagbare sensoren.

Doven kunnen weer horen

Daar blijft het echter niet bij. Mark Zuckerberg staat bekend om zijn liefdadige instelling, die ook naar voren komt in de projecten van Building 8. De knappe koppen van Facebook onthulden een systeem waarmee doven kunnen horen.

facebook

De unieke oplossing laat doven horen via de vibraties van hun huid. Daarvoor moeten ze een speciale mouw dragen, die elk woord een eigen vibratie geeft. Door die combinaties te leren kunnen doven in principe horen.

Het gaat nu nog om een prototype, maar proefpersonen hebben op die manier al negen verschillende woorden geleerd. Door het systeem te verbeteren kunnen doven uiteindelijk hopelijk gewoon gesprekken voeren. Thanks Facebook!

Check ook het vernieuwde nieuwsoverzicht dat Facebook aan het testen is. En deze extensie laat je zien wat Facebook en andere bedrijven over jou weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Facebook

Reageer op artikel:
Facebook laat gebruikers typen met gedachten en doven weer horen
Sluiten