Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 13 feb 2018

YouTube CEO: laat Facebook lekker terug gaan naar babyfoto’s

Ooit was Facebook een sociaal netwerk waarop je middels een status liet weten hoe je vakantie was, en soms wat foto’s deelde. De afgelopen jaar is het sociale netwerk echter overspoeld met video. Artikelen verdwijnen steeds meer naar de achtergrond, evenals normale statussen. Terugkijkende is het moeilijk om je voor te stellen dat het ooit anders was. Een ding is echter duidelijk: er is geen weg terug.

Facebook Watch gaat YouTube achterna

Sterker nog, Facebook wilt direct concurreren met Netflix en YouTube. Naast nieuwsproducties is het bedrijf zelfs bezig met het aankopen van complete film- en serieproducties. Dan hebben we het niet over video’s van influencers, maar Hollywood blockbusters. Daarmee ambieert Facebook de place to be te worden voor video’s van gebruikers en premium producties. Een soort combi tussen Netflix en YouTube dus.

Laat dat nou net precies zijn wat Google ook ambieert met zijn videodienst. YouTube Red is de premium versie van YouTube, waar gebruikers ook series en films kunnen checken. Ook Google wil met zijn streamingdienst Netflix in gaan halen. Iedereen beweegt dus naar dat einddoel toe, ongeacht het oorspronkelijke doel van zijn product. De toekomst zit in video.

Facebook

Terug naar het delen van babyfoto’s

Tijdens een conferentie werd YouTube CEO Susan Wojcicki gevraagd wat ze van Facebook’s video-ambities vindt. Maakt de CEO zich zorgen om de steeds meer nadrukkelijke focus van het sociale netwerk op video? Mevrouw Wojcicki reageerder er aanvankelijk zeer diplomatisch op:

“Ik bedoel, je moet altijd je concurrentie serieus nemen, maar je wint niet door achterom en om je heen te blijven kijken. Je wint door vooruit te kijken, en te kijken naar je consumenten en wat zij willen. Hoe kan ik beter worden in wat we doen? En dan kijk ik naar YouTube en de mogelijkheden en het schitterende ecosysteem dat we hebben. De prioriteit dit jaar ligt bij ons bij het vergroten van het vertrouwen van adverteerders en makers, het verbeteren van ons beleid en het vergroten van engagement. We hebben dit wonderlijke platform en daar willen we in investeren. Dus, ik weet niet wat Facebook gaat doen.”

Facebook YouTube CEO Susan Wojcicki
YouTube CEO Susan Wojcicki

Een klassiek antwoord, waarbij amper ingegaan wordt op de vraag. De interviewer nam daar gelukkig geen genoegen mee, en herhaalde zijn vraag. Vervolgens liet de YouTube CEO even haar PR-praatjes varen, en gaf ze Facebook een flinke steek onder water: “Ik bedoel, ik denk dat ze moeten focussen op waar ze al gefocust op zijn. Laat ze maar teruggaan naar het delen van babyfoto’s.”

Zo, die zit. Het kan bijna niet anders dan dat YouTube zich zeer bewust is van Facebook’s plannen, en zich zorgen maakt om de gevolgen. Het zou dom zijn om je daar niet in te verdiepen als voornaamste concurrentie. De toekomst gaat uitwijzen wie de strijd gaat winnen. Wellicht is het toch Apple die er met de prijs vandoor gaat… Check ook Facebook’s eerste geheime wapen tegen Netflix.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
YouTube CEO: laat Facebook lekker terug gaan naar babyfoto’s
Sluiten