Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 22 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Ironisch genoeg heb je vuur nodig om deze editie van Fahrenheit 451 te lezen

Fahrenheit 451 ken je waarschijnlijk als de sci-fi film, die vorig jaar door HBO werd uitgebracht. De film is echter gebaseerd op een roman met dezelfde titel van de Amerikaanse schrijver Ray Bradbury. Het verhaal speelt zich af in een  dystopische wereld waarin boeken zijn verbannen en worden verbrand. Als je van ironie houdt, is er binnenkort een versie van het boek beschikbaar die je juist alleen kunt lezen met een vlammetje.

Ironische twist

De titel van het boek slaat op de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en die temperatuur komt ongeveer overeen met 233 graden celcius. Het lijkt erop dat de non-profit graphic design studio Super Terrain wat lol heeft gehad met de ideeën uit het boek en het resultaat daarvan is een speciale editie met een ironische twist.

Fahrenheit 451

Zwarte Fahrenheit 451 editie

In een Instagram post van jo.frenken is een video van het boek te zien en krijgen we alvast een voorproefje. We zien dat de bladzijden in eerste instantie zwart zijn, maar dat de tekst tevoorschijn komt door er een aansteker bij te houden. Super Terrain geeft aan dat het uiterlijk van het boek een echo is van de fictie die je erin vindt. Het lijkt alsof de speciale editie al het slachtoffer is geworden van de brandweermannen die in het verhaal boeken moeten verbranden. Maar met een vuurtje komen de pagina’s juist weer tot leven.

Collector’s item

Mocht je de speciale “verbrande” editie van Fahrenheit 451 willen bemachtigen, kun je hem alvast preorderen via de Super Terrain website. Je moet wel bereid zijn om er redelijk wat voor neer te tellen. Het boek komt namelijk met een prijskaartje van 395 euro. Aan de andere kant is het wel een echte collector’s item en worden er maar 100 exemplaren gemaakt.

Vaak kunnen we genieten van films en boeken waarin een dystopische wereld wordt geschetst, omdat het toch niet echt is. In de echte wereld lijken we echter ook steeds meer richting een science fiction-achtige dystopie te kruipen. Zo heeft Ford bijvoorbeeld een autonome politieauto gepatenteerd die je bekeurt en worden scholieren in China al in de gaten gehouden door een slim uniform.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nerdist

Reageer op artikel:
Ironisch genoeg heb je vuur nodig om deze editie van Fahrenheit 451 te lezen
Sluiten