Sam Dille
Sam Dille Digital 21 nov 2020

Fake news spot je in no-time met deze simpele Google hack

Fake news is een groot probleem op social media dat voor een hoop onrust zorgt. Met een simpele tool in Google afbeeldingen kun jij dit nu voor zijn. Hier lees je hoe het werkt.

Met de opkomst van social media, is ook de hoeveelheid fake news in een rap tempo toegenomen. Meestal doen mensen dit om meningen te beïnvloeden, onrust te zaaien of om geld te verdienen. De technieken voor fake news worden met de dag geniepiger, waardoor het voor de meesten steeds lastiger wordt om echt en nep van elkaar te onderscheiden. Gelukkig is er een makkelijke manier om bij twijfel uit te kunnen zoeken of een afbeelding die je online gevonden of gekregen hebt echt of nep is. Dit doe je door in omgekeerde volgorde een afbeelding te zoeken in Google afbeeldingen. Wij leggen je uit hoe dat werkt.

Een foto in omgekeerde volgorde opzoeken kan via vier verschillende manieren

Fake news spotten doe je zo:

Optie 1: Klik op de afbeelding die hebt gevonden en houdt hem ingedrukt. Vervolgens sleep je de fake news-afbeelding naar een nieuw venster, zodat je hem daar in het zoekbalk van Google afbeeldingen kunt ‘plakken’.

Omgekeerd zoeken
Sleep op deze manier de afbeelding naar de zoekbalk (Afbeelding: WANT / Sam Dille)

Optie 2: Maak een screenshot van de afbeelding en sleep het bestand naar het zoekbalk van Google afbeeldingen. Je kan ook het document uploaden in de zoekbalk.

Optie 3: Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer de optie ‘openen in nieuw venster’. De afbeelding opent in een nieuw tabblad, met een eigen URL. Kopieer deze URL en plak hem in de zoekbalk van Google afbeeldingen.

Optie 4: Deze optie is handig als je op Chrome Googelt. Klik op de afbeelding met je rechtermuisknop en selecteer ‘zoek op Google naar afbeelding’.

Hoe werkt dit dan op een mobiel apparaat?

Voor het snelste, en meest overzichtelijke resultaat, kun je het beste een laptop of desktop gebruiken. Toch zijn er een hoop gevallen waarin je geen laptop bij de hand hebt. Daarnaast krijg je dit soort berichten vaak toegestuurd via je smartphone in plaats van je laptop of desktop. In dit soort gevallen is het dus handig om in omgekeerde volgorde te zoeken met behulp van je smartphone. Om fake news te spotten op je smartphone zijn er twee verschillende manieren.

Optie 1: In de mobiele Chrome-browser kun je een afbeelding ingedrukt houden en vervolgens op ‘zoek op met Google lens’ klikken.

Optie 2: Houd de foto ingedrukt en kopieer de afbeelding of de URL. Vervolgens plak je dit in de zoekbalk van Google afbeeldingen.

Zoeken op smartphone
Op google afbeeldingen kun je de Google lens gebruiken of de afbeelding kopieren. (Afbeelding: WANT / Sam Dille)

Hoe ontdek je nu fake news?

Als je op de afbeelding gezocht hebt, zullen de resultaten laten zien in wat voor context de foto eerder is geplaatst. Komen deze contexten met elkaar overeen en past de afbeelding goed bij deze contexten? Dan kun je ervan uitgaan dat de afbeelding die je hebt gevonden klopt. Als je na het zoeken juist allerlei verschillende contexten tegenkomt, die niet lijken te kloppen, dan weet je dat je waarschijnlijk fake news te pakken hebt.

Voorbeeld: onlangs verscheen er een artikel waarin beweerd werd dat er Nazi-vlaggen verkocht werden bij een pro-Trump demonstratie in Washington. Bij dit artikel zat een foto van het desbetreffende kraampje waar de vlaggen verkocht werden. Maar wanneer je deze afbeelding opzocht via Google, zag je dat deze foto heel ergens anders gemaakt is. Namelijk op een vlooienmarkt in Pennsylvania. Fake news dus.

Wat doe je vervolgens met fake news?

Als je fake news tegengekomen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Als je de afbeelding op social media hebt gespot, kun je de afbeelding rapporteren op het social media kanaal. Kom je nep-profielen of advertenties tegen, dan kun je deze rapporteren op de websites waar je deze hebt gevonden. Wat ook altijd handig is om te doen, is laten weten aan de verzender van de afbeelding dat het om fake news gaat. In sommige gevallen weet deze persoon ook niet dat de afbeelding fake is, en kan de afbeelding dan uit voorzorg verwijderen.

Veilige browsers

Google Chrome is niet de enige die voor meer veiligheid zorgt met een tool. Ook Firefox zorgt voor meer veiligheid met nieuwe functies. Lees hier over alle nieuwe veiligheid-features op Firefox!

 

Reageer op artikel:
Fake news spot je in no-time met deze simpele Google hack
Sluiten