Falcon 9 van SpaceX lanceert twee elektrische satellieten tegelijk

Een Falcon 9-raket van SpaceX heeft voor het eerst twee communicatiesatellieten tegelijk in een baan rond de aarde gebracht. Dat is vrij uniek, en óók erg bijzonder is dat deze sats (702’s van Boeing) volledig elektrisch zijn! Ze hebben geen raketbrandstof nodig om in de ruimte van positie te veranderen, dankzij geavanceerd ion thrusters. Normaal gesproken worden deze voornamelijk gebruikt om de koers van een satelliet bij te stellen. Door de elektrische aandrijving te gebruiken om de sats in positie te brengen duurt het proces langer, maar wordt het ook een stuk goedkoper.

Het is overigens niet zo dat de satellieten helemaal geen brandstof meer gebruiken: de motoren stuwen de gevaartes voort met xenon-gas. De elektrische motor versnelt de gasmoleculen, zodat ze als plasma uitgestoten worden. Hierdoor ontstaat een zéér kleine impuls, maar aangezien de satelliet in de ruimte niets weegt betekent iedere impuls een minieme versnelling. De stroom voor dit proces wordt opgewekt met grote zonnepanelen.

Het duurt dus even voor de satellieten de juiste baan bereiken; ongeveer een half jaar. Met een traditionele motor zou het maar een paar weken duren, maar de elektrische satellieten bieden weer andere voordelen. Behalve het genoemde xenon-gas hebben de twee satellieten geen andere brandstof nodig. Dat scheelt al snel duizenden kilo’s aan gewicht, er is meer ruimte voor apparatuur en dat je meerdere sats in één raket kunt proppen scheelt óók tientallen miljoenen.

Redenen genoeg dus voor Eutelsat en Asia Broadcast Satellite om hun communicatiesats te laten carpoolen! Over een paar maanden hangen ze gewoon in een geostationaire baan rond de aarde, en stralen ze televisiebeelden en andere signalen over de hele wereld.

De Falcon 9-raket had minder geluk: nadat hij de sats de ruimte in had gebracht ging hij zelf verloren. Van tevoren was vastgesteld dat deze lancering te veel brandstof kostte om een poging te wagen de draagraket veilig te laten landen.

Reageer op artikel:
Falcon 9 van SpaceX lanceert twee elektrische satellieten tegelijk
Sluiten