Lancering Falcon Heavy succes: grote stap voor commerciële ruimtevaart

Gisteren is de meest krachtige raket van dit moment de ruimte in geschoten. Ondanks een beetje oponthoud door het weer, is het SpaceX gelukt de Falcon Heavy vanaf het Kennedy Space Center in Florida te lanceren.

Falcon Heavy de ruimte in

In de onderstaande video is te zien hoe de raket van het bedrijf van ELon Musk de ruimte in gaat (als je dit precieze moment wilt zien, skip dan even naar minuut 29:50 in de video). De Falcon Heavy werd gelanceerd vanaf NASA’s historische Launch Pad 39A. Het is de eerste keer dat een raket van dit formaat door een commerciële partij de ruimte in is geschoten.

De krachtige raket ging zonder problemen de lucht in. Na de lancering vertelde Musk aan journalisten dat hij beelden voor zich zag van een enorme explosie op het lanceerplatform, en een losgekomen wiel dat ergens over de weg stuiterde. Gelukkig is dat niet wat er gebeurde.

Musk’s marketingstunt

De Falcon Heavy kan een maximale lading de ruimte in meenemen die gelijk staat aan vijf Londense dubbeldekkers. Voor de testlancering werd de raket echter niet compleet volgeladen, maar ging er wel een rode Telsa Roadster mee aan boord. Op de bestuurdersstoel werd een mannequin vastgemaakt met een SpaceX ruimtepak aan, en op de radio speelde muziek van David Bowie. en lekkere marketingstunt van Musk.

Falcon Heavy

Op naar de volgende stap in de commerciële ruimtevaart met SpaceX

De succesvolle lancering van de Falcon Heavy laat zien dat de raket waarschijnlijk klaar is om op missies voor klanten te gaan. Twee van de cores van de raket keerden terug naar de aarde, en landden op de land-platformen. Het middelste deel van de raket landde echter niet zoals gepland op een van SpaceX’ autonome drone ships in de Atlantische Oceaan. Dit betekent dat SpaceX nu in totaal 23 raketten goed heeft laten landen.

De lancering van de Falcon Heavy gisteren was een van de meest geanticipeerde lanceringen van de laatste tien jaar. Benieuwd wat Elon Musk nog meer voor ons in petto heeft de komende jaren? Hij gaf al een tipje van de sluier weg in zijn TED Talk.

Reageer op artikel:
Lancering Falcon Heavy succes: grote stap voor commerciële ruimtevaart
Sluiten