Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 22 jan 2018

SpaceX test van ‘s werelds krachtigste raket Falcon Heavy vertraagd door Amerikaanse overheid

We wachten al weken met smart op de test van de grootste raket van Elon Musk’s SpaceX, de Falcon Heavy. We hopen dat je nog wat geduld hebt, want het wachten gaat langer duren dan gedacht. SpaceX heeft namelijk laten weten dat door een shutdown van de Amerikaanse overheid de static fire-test van de raket niet kan doorgaan.

Falcon Heavy nog even zwaar aan de grond

Voor het uitvoeren van de test heeft SpaceX ondersteuning nodig van de Amerikaanse luchtmacht. Volgens een woordvoerder van de 45th Space Wing (deze ondersteunt de lanceringen en andere activiteiten op het Cape Canaveral en het Kennedy Space Center) is er geen personeel dat ondersteuning kan verlenen op het moment dat de test plaats zou moeten vinden. De lancering zelf stond eind januari op de planning, maar de test is cruciaal voor het wel of niet lanceren van de raket. Hierdoor is de lancering van de Falcon Heavy eind januari onzeker geworden.

Falcon Heavy

Test gaat alweer niet door

SpaceX is zich aan het voorbereiden op de belangrijke test, genaamd, ‘static fire’. Tijdens de test worden alle 27 motoren van de Falcon Heavy aangezet terwijl de raket op het lanceerplatform staat. Uit deze test moet blijken of de raket klaar is om gelanceerd te worden. Als de test succesvol wordt volbracht dan is de kans groot dat SpaceX een datum kiest voor de lancering.

Het lijkt er op dat de test in ieder geval nog op zich laat wachten tot de shutdown voorbij is. Dat het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk afhankelijk is van de overheid komt door de locatie van het lanceerplatform. 45th Space Wing draagt bijvoorbeeld verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de mensen op de grond ten tijde van lanceringen en tests.

Falcon Heavy

De test van de Falcon Heavy is deze maand al een aantal keer uitgesteld, waardoor de uiteindelijke lancering van de Falcon Heavy wellicht pas in februari of zelfs nog later zal plaatsvinden. Volgens The Verge zal er maandagmiddag in de VS een stemming in de Senaat plaatsvinden, die er voor kan zorgen dat er financiële middelen beschikbaar komen die een einde aan de overheidssluiting maken. In de tussentijd zullen de motoren dus sowieso uit blijven. In de tussentijd kun jij je eigen Space X Falcon 9 landen in deze verslavende retro game.

Reageer op artikel:
SpaceX test van ‘s werelds krachtigste raket Falcon Heavy vertraagd door Amerikaanse overheid
Sluiten