DNA-test bedrijf vindt niet alleen je voorgeslacht, maar ook criminelen met de FBI

Veel mensen zijn benieuwd naar hun voorgeslacht en willen graag weten waar hun echte roots liggen. Daarom bestaan er ook verschillende bedrijven waar je je DNA naartoe kunt sturen, zodat je wat meer te weten krijgt over waar je nou vandaan komt. Doorgaans verwacht je dat er verder niks anders met je genetische code wordt gedaan, maar het bedrijf FamilyTreeDNA lijkt daar anders over te denken. Ze gebruiken hun database namelijk ook in samenwerking met de FBI om criminelen op te sporen.

FamilyTreeDNA en de FBI

Een tijdje geleden doken er al geruchten op dat verschillende criminelen waren opgepakt omdat ze naar zo’n testbedrijf een sample hadden gestuurd van hun DNA. Nu lijkt het erop dat het bedrijf dat daarmee te maken zou kunnen hebben FamilyTreeDNA was. Vorige week hebben ze een statement uitgegeven, waarin wordt gesteld dat het bedrijf inderdaad samenwerkt met de FBI om gewelddadige misdaden op te lossen. Hiermee gaan ze een stuk verder dan andere grote DNA-test bedrijven, waar zoiets tegen de privacy regels zou zijn.

DNA

FBI-profielen

FamilyTreeDNA heeft aan Buzzfeed News laten weten dat ze tot nu toe in minder dan tien gevallen met de FBI hebben samengewerkt. De samenwerking bestaat uit het maken van data profielen voor de FBI, waarna de instantie hun DNA samples kan uploaden in de database. Vervolgens wordt er gekeken of er een overeenkomende sampje in de database is.

Niet de vrije teugel

Het bedrijf geeft wel aan dat de FBI zeker niet de vrije teugel heeft gegeven om van alles te doen met de database. Ze geven echter wel aan dat ze tot de conclusie zijn gekomen dat als ze de instantie gewoon accounts geven, ze dezelfde toegang tot de database krijgen als iedere standaard FamilyTreeDNA gebruiker en het daarom geen inbreuk zou zijn op de privacy. Mocht de FBI meer willen dan dat, dan zouden ze een gerechtelijk bevel nodig hebben.

DNA niet foolproof

Hoewel het natuurlijk goed is dat criminelen aangepakt worden, is er wel een nadeel aan DNA-testen. Soms komt het DNA bijvoorbeeld niet 100 procent overeen, maar wordt er wel aangenomen dat het om dezelfde persoon omdat het percentage hoog genoeg zou zijn. Er zijn in het verleden zaken geweest waar DNA-bewijs alles leek te zeggen, maar uiteindelijk toch de verkeerde dader aanwees. Het beste kun je dus gewoon je genetische code bij je houden en niet ergens in de database van een bedrijf laten hangen.

Iets anders waar DNA wel handig voor ingezet kan worden is om te checken of je rundergehakt wel echt van een koe afkomstig is. Een paar jaar geleden kwam aan het licht dat er ook soms ook varkens-DNA in pure rundvleesproducten wordt aangetroffen en dat er zelfs hamburgers waren met ratten- en menselijk-DNA.

 

The Verge

Reageer op artikel:
DNA-test bedrijf vindt niet alleen je voorgeslacht, maar ook criminelen met de FBI
Sluiten