Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 9 jul 2014
Leestijd: 1 minuut

Fantastisch: 3D-print zelf het unieke schaakspel van kunstenaar Marcel Duchamps

Er zijn op deze wereld aardig wat – haast legendarische – voorwerpen waarvan we wéten dat ze er zijn, maar die we waarschijnlijk nooit in het echt zullen zien. Gestolen kunstvoorwerpen, materiaal dat in handen is van verzamelaars, enzovoorts. De Wu-Tang Clan maakte onlangs nog een album dat speels omgaat met dit gegeven (er is maar één exemplaar van en dat kost een miljoen!).

De dadaïst Marcel Duchamps, de man die de Mona Lisa van een snor voorzag en een urinoir bestempelde tot kunstwerk, stopte in de jaren ’20 met zijn carrière als kunstenaar. Hij probeerde professioneel schaker te worden: daar was hij niet goed genoeg voor, maar hij bleef over de sport schrijven als journalist. Omdat hij zo veel van de denksport hield, ontwierp en maakte hij zijn eigen persoonlijke schaakbord en -stukken.

 
Het schaakspel van Duchamps is momenteel in handen van een verzamelaar, maar gelukkig hebben we de foto’s nog! Scott Kildall en Bryan Cera hebben op basis van oud beeldmateriaal de bijzondere schaakstukken gerecreëerd. Daarnaast delen ze de blauwdrukken online, zodat iedereen met toegang tot een 3D-printer ze na kan maken.

 
Op Thingiverse vind je de ontwerpen terug; kun je er lekker zelf mee aan de slag! Wat is het bijzonder om te kunnen spelen met zo’n uniek en persoonlijk werk van een kunstenaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Fantastisch: 3D-print zelf het unieke schaakspel van kunstenaar Marcel Duchamps
Sluiten