Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 28 mrt 2018

Far Cry 5 Review: De beste uit de serie

De Far Cry-reeks gaat al heel wat jaren mee. Ik weet nog dat het origineel uitkwam, gemaakt door Crytek, en dat je echt een goede pc moest hebben om daar van te genieten. De laatste jaren zien we dat de reeks regelmatig een nieuw deel krijgt. Far Cry 3 is wat mij betreft de beste uit de serie. Tot aan de release van Far Cry 5. Want net als bij Assassin’s Creed Origins lukt het Far Cry 5 om de formule op een positieve manier opnieuw uit te vinden.

Ja, het is nog altijd een shooter die gebruik maakt van een aantal RPG-trekjes. Het grote verschil ten op zichte van de andere games is dat het de ontwikkelaar is gelukt om de typische Ubisoft-stijl uit de game te halen.

Dat betekent dat je niet naar elk nieuw gebied moet reizen en die op de wereldkaart vrij te spelen door een toren te beklimmen en daar iets te activeren. Ook word je niet langer verplicht om alles te doen als je bepaalde upgrades wilt halen.

Far Cry 5 biedt vooral vrijheid. Vrijheid gecombineerd met een zeer degelijk verhaal en genoeg toffe missies. Dit zijn daarbij de vijf absolute hoogtepunten.

Een badguy die boeit

Het is iets dat Ubisoft altijd wel voor elkaar krijgt: Far Cry koppelen aan een badguy die boeit. Deze keer neem je het op tegen Joseph Seed. Hij heeft voor elkaar gekregen om op het platteland van Hope County in de Amerikaanse staat Montanna om met zijn sekte de macht te pakken.

Als een zelf uitgeroepen Messiah heeft hij veel volgers, die niet terugdeinzen om geweld te gebruiken. Het is aan jou om zijn handlangers uit te schakelen en hem uiteindelijk ook te verslaan.

Voordat je echter hem echt kunt uitschakelen, kom je hem meerdere keren tegen en stijgt je haat tegen hem met het uur.

Far Cry 5 Gamereleases

Far Cry 5 kent genoeg wapens om mee los te gaan

Far Cry 5 is in zijn basis een shooter en wat dat betreft is het goed om te weten dat er genoeg toffe wapens zijn om mee los te gaan.

Mijn persoonlijke favoriet is en blijft de pijl-en-boog, waarmee je op een sneaky manier van een afstand geruisloos vijanden kunt afmaken. Later zul je echter ook veel chaos kunnen creëren door met een vlammenwerper een half bos in de fik te zetten of met een bazooka een vrachtwagen op te blazen.

En dan heb ik het nog niet gehad over de diverse explosieven die je kunt gooien of plaatsen.

Far Cry 5

Vrijheid in hoe je progressie boekt

Wat mij persoonlijk stoorde aan de oude games, is dat je min of meer alles moest doen om jezelf te verbeteren. Zo moest je gaan jagen om een tas te maken waarmee je meer ammo mee kon nemen. In Far Cry 5 heb je die verplichting niet.

Je hebt drie grote gebieden en in elk gebied moet je de sekte zoveel mogelijk dwars zitten. Dat levert punten op en als je er genoeg hebt, dan volgt er een story-missie en zul je uiteindelijk een groot gevecht aan kunnen gaan.

Als je upgrades wilt scoren, dan kun je uitdagingen voltooien, zoals het afmaken van vijanden met een pistool, het vangen van een bepaalde vis of het voltooien van een zoektocht naar een bepaalde schat.

Het voelt allemaal minder als een verplicht nummertje, maar meer als iets dat sowieso wel op je pad komt. En daardoor is de game ook langer leuk.

Far Cry 5

Je staat er niet alleen voor

Je kunt Far Cry 5 spelen als een lone-wolf, maar het is veel leuker om hulp te acepteren. Zo kun je een vriend uitnodigen om samen met jou het avontuur te beleven, maar ook als er niemand online is, kun je de hulp inschakelen van computergestuurde buddies.

Je kunt hen opdrachten geven zoals het uitschakelen van bepaalde vijanden of je vragen om bij je in de buurt te blijven. Als je dan wordt afgeschoten, dan kunnen zij jou weer tot leven brengen.

Ook is het tof om te zien dat je tijdens je avontuur meerdere Guns for Hire kunt vrijspelen. Zo heb ik op dit moment een team dat bestaat uit een beer en een sniper. Daarmee is het uitschakelen van een vijandelijke basis een fluitje van een cent geworden.

far cry 5 machinegeweer

Veel extra lol via de Far Cry Arcade

Hoewel het hoofdavontuur van Far Cry 5 genoeg is voor heel wat uren speelplezier, raden we je aan om ook zeker de Far Cry Arcade te proberen. Dit is de multiplayermodus van de game, waarbij de community de mogelijkheid heeft om zelf maps te maken.

Op deze manier is Far Cry 5 een shooter die je enorm lang kunt gaan spelen.

Far Cry 5 Arcade

Far Cry 5 is nu beschikbaar voor de Xbox One, PlayStation 4 en pc. Hij is echt dik de moeite waard. En als je hem gaat spelen of al speelt, dan is het misschien leuk om nog mee te doen met onze prijsvraag.

Vanuit Ubisoft mogen wij namelijk een toffe figurine van badguy Joseph Seed weggeven.

Far Cry 5

Het enige dat je moet doen om hier kans op te maken is het onderstaande veld in te vullen. Succes! Wile je meer over gaming lezen? Bezoek dan onze speciale gamingpagina hier.
[contact-form-7 id=”312094″ title=”Farcry 5 winactie”]

Reageer op artikel:
Far Cry 5 Review: De beste uit de serie
Sluiten