Daniel Koster
Daniel Koster Cars 4 jan 2017

Kan het baanbrekende Faraday Future met hun eerste auto Tesla verslaan?

Vorig jaar was Faraday Future plots daar. Al snel werd er geroepen dat dit automerk de strijd aan ging met Tesla. Dat was toen naar onze mening niet het geval, maar die stap heeft het bedrijf nu wél gezet!

Faraday Future heeft nu voor het eerst een auto gepresenteerd. En dat is niet het enige dat opvalt. De wagen kent allerlei imponerende functionaliteiten waardoor-ie de strijd daadwerkelijk met Tesla kan aangaan. Gaat Faraday Future met de FF91 deze strijd winnen?

Keiharde cijfers

Laten we hier eens mee beginnen. De FF91 overtuigt namelijk. Zo kent de wagen 1050 pk en gaat-ie binnen 2,4 seconden van nul naar honderd. Ja, daarmee is de auto dus sneller dan de snelste Tesla tot nu toe, de Model X P100D. Daar blijft het niet bij, want op een volle oplaadbeurt kan-ie meer dan zeshonderd kilometer afleggen. Lekker bezig Faraday.

Faraday Future

De functionaliteiten dan?

Oké, cijfers zijn niet alles. Wat als we naar de unieke functionaliteiten van de FF91 kijken? De auto kan zichzelf parkeren, ook als je niet in de auto zit. Dat werkt via tien camera’s aan de voor- en achterkant, dertien radars, twaalf ultrasonische sensoren en een 3D LIDAR-sensor. Dat ging tijdens de presentatie van de wagen gisteren alleen niet zo goed.

Ook wordt er gehint dat de auto zelfrijdend is. Maar daar werd gisteren geen uitsluitsel over gegeven. Dat de auto verder Wifi kent is handig, maar een fijne tweak is de gezichtsherkenning. Hierdoor heb jij geen sleutel meer nodig om in de auto te stappen. Een handige functie, mits dit perfect werkt natuurlijk.

Oké, en Tesla dan? Die kent al zelfrijdende auto’s die steeds beter beginnen te functioneren (zoals je in de onderstaande video ziet). Ook kunnen ze autonoom parkeren. Je hebt wél een sleutel nodig, maar je gebruikt ‘m in wezen niet, aangezien de auto het al herkent als je aan komt lopen. Op dit punt zijn de auto’s redelijk aan elkaar gewaagd dus.

En de looks?

Het oog wil ook wat. De FF91 ziet er fraai en modern uit. De deuren die op de onderstaande wijze uitklappen vinden we nice. Toch doet de auto ons denken aan Tesla. Dat komt door het grote, glazen dak en de wat rondere vormen. Over smaak valt niet te twisten, dus welke je beter vindt is aan jou. Die vleugeldeuren van Tesla though, we like!

faraday-ff91-7-want

Tesla’s voordelen

Dan moet je niet vergeten dat Tesla over flink wat voordelen beschikt. Wat dacht je van de jarenlange ervaring en meerdere auto’s die het merk op de weg heeft gezet? Dit zorgt ervoor dat zij de (beginners)fouten die vast en zeker bij Faraday gaan voorkomen niet meer maken.

Die ervaring leidt ook tot een breder netwerk. Tesla-diensten worden in de gehele wereld aangeboden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de superchargers van Tesla die je in elk land aantreft? Daar moet Faraday nog mee gaan komen.

Daarnaast heerst er financiële onzekerheid bij Faraday Future. Het autobedrijf heeft moeite met rekeningen op tijd betalen en moet succes gaan boeken. De kans bestaat dan dat je te snel te veel wilt doen. Kijk naar de Note 7, dat kan ontzettend fout gaan.

Dus, wie wint de strijd?

Faraday Future heeft mooie praatjes en de FF91 ziet er nice uit. Toch is het maar de vraag of het bedrijf al zijn beloftes kan waarmaken. Gebeurt dit, dan heeft Tesla er zeker een geduchte concurrent bij. Een concurrent die het op vlakken zeker beter doet en daarmee Tesla achter zich kan laten. Maar ja, eerst zien, dan geloven!

CEO van Tesla

Het is mogelijk om nu een model te reserveren. In 2018 zijn de eerste driehonderd modellen een feit. Dat is dus eigenlijk net niks. Tesla wil dan al een half miljoen auto’s produceren, dus ook dat toont het verschil tussen de twee. Maar goed, heb jij het vertrouwen? Dan reserveer je er eentje door vijfduizend dollar (4800 euro) toe te zeggen. Het uiteindelijke prijskaartje is niet bekend en je kunt je inleg altijd terugvragen trouwens.

Reageer op artikel:
Kan het baanbrekende Faraday Future met hun eerste auto Tesla verslaan?
Sluiten