FBI vraagt Apple opnieuw iPhone van schutter te ontgrendelen

De FBI heeft wederom aan Apple gevraagd of het bedrijf twee iPhones kan ontgrendelen die mogelijk gelinkt zijn aan een schietpartij op een marinebasis in Pensacola in Florida (Verenigde Staten). De federale politiedienst heeft toestemming van de rechter de telefoons te doorzoeken, maar tot op heden lukt het hen niet ze te ontgrendelen.

Dat schrijft NBC News. In een brief aan Apple schrijft de algemeen raadsvrouw van de FBI, Dana Boente, dat onderzoekers momenteel de juiste pincode proberen te raden van het toestel, maar tot op heden heeft dat nog niets opgeleverd. Daarom is het van belang dat Apple helpt om de toestellen te ontgrendelen.

Dit is niet de eerste keer

Dit soort verzoeken komen wel eens vaker aan bij Apple en in veel gevallen kan het Amerikaanse bedrijf niet helpen. Om lokale data van telefoons te halen, moet de populaire product fundamentele onderdelen van de iOS-beveiliging aanvallen. Wel is het zo dat Apple geregeld iCloud-data overhandigt aan overheidsinstanties wanneer daar een gerechtelijk bevel voor is. Daar staan dan vaak backups in van lokale bestanden. Echter, zonder het wachtwoord te weten van een specifiek apparaat, kunnen gegevens die alleen lokaal opgeslagen zijn, niet bemachtigd worden zonder de juiste pincode.

iPhone SE 2 Apple Dell Mobile Connect
iPhone SE. (Afbeelding: Apple)

Dit is een doorn in het oog van de FBI, die maar al te graag dergelijke informatie in handen wil krijgen. De politiedienst lobbyt al jaren voor meer toegang tot versleutelde data.

Reactie van Apple

Apple heeft een reactie gegeven tegenover The Verge. Het bedrijf wil het bestaan van de brief niet bevestigen, maar laat wel weten dat alle beschikbare data is gegeven aan de FBI, tot zover dat mogelijk is. En alleen omdat de rechter dat bevel gegeven heeft. In de toekomst zal Apple blijven helpen in dit soort zaken en alleen de data delen die Apple zelf voor handen heeft. Het is niet duidelijk om welk model iPhone het gaat.

NBC News

Reageer op artikel:
FBI vraagt Apple opnieuw iPhone van schutter te ontgrendelen
Sluiten