Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Films & Series 19 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Fede Álvarez: “Calls is een soort hypnose op Apple TV+”

Calls is de nieuwe serie op Apple TV+. Wij kregen de kans om regisseur en maker Fede Álvarez aan de tand te voelen.

Calls is een bijzondere thriller op Apple TV+. De serie bestaat uit een aantal korte afleveringen die alleen bestaan uit telefoongesprekken. In plaats dat je de hoofdpersonen ziet, hoor je ze alleen. De beelden die je wél ziet, moeten zorgen voor de sfeer.

Veel producties hadden te maken met corona. Hoe ging dat bij die van jou?

“Ironisch genoeg bedachten we deze serie voor de coronacrisis, want als er één titel coronabestendig is, is het deze wel. Het was zelfs heel goed voor ons. Iedereen wilde dan ook meedoen omdat ze geen andere producties konden uitvoeren. Er doen daarom ook een aantal grote namen mee die anders geen tijd hadden.”

Hoe ging het opnemen van Calls tijdens coronatijd?

Eigenlijk veranderde het tijdens de opnames. De eerste hoofdstukken deden we op afstand. We stuurden alle acteurs de opnameapparatuur en microfoons. Ze zetten de hele set zelf thuis in elkaar. Sommige acteurs hebben hun tekst gewoon in hun eigen kast opgenomen. Anderen zijn naar de tuin of straat gerend om het beste geluid op te nemen dat bij hun rol past. Elke acteur is door deze show een techneut geworden. Ze hebben dus ook nog veel geleerd en ze vonden het ook nog leuk.”

Hoe heb je elke aflevering voorbereid met de acteurs?

“We stuurden ze het script en overlegden daarna via de telefoon om alles duidelijk te maken. Eigenlijk speel je het dan gewoon live, aangezien de show ook uit telefoongesprekken bestaat. Het mooie is dat je nu precies hoort wat je krijgt. Bij een normale film moet je kijken op een monitor en zie je de gehele set om je heen. Ook alles wat niet beeld op staat. Dan zie je dus niet alles wat je exact wil zien. Iets wat in het begin een uitdaging leek, was naderhand heel plezierig.”

Bij Calls is het geluid natuurlijk extra belangrijk. Heb je daar iets speciaals voor gedaan?

“Het verhaal staat altijd op de eerste plaats, dat is ook zo bij films. Daarna komt het geluid en andere effecten bij. Het verhaal zegt alles en we hebben dan ook hard aan de scripts gewerkt. Als je een spannend of grappig verhaal vertelt, dan kijk je toch anders naar geluid.”

De Uruguayaanse Fede Alvarez is regisseur en bedenker van Calls.

Hoe ging de samenwerking met de animators die de gesprekken van beelden voorzien?

“Het is fascinerend, omdat het nog nooit zo is gedaan. De animators willen de graphics net zo bijzonder maken als bijvoorbeeld een close-up in een film. Het laat je schimmen zien die er niet zijn. Iedereen ziet dan ook iets anders. Het is allemaal heel experimenteel. Zelf wil ik er echt een retro-gevoel creëren dat lijkt op de eerste Macintosh-computer, omdat de serie voor Apple is. Dat heeft prachtige plaatjes opgeleverd. Calls is een soort hypnose.”

Normaal bestaat een productie uit shots en lichaamstaal van de acteurs. Is alleen geluid niet moeilijker om een verhaal in zijn geheel over te laten komen?

“Het geeft limieten, maar tegelijkertijd heb ik meer controle over wat de acteurs doen. Dat wil elke regisseur wel, want het is een kans die je normaal nooit krijgt.

Met audio heb je heel veel mogelijkheden om te monteren omdat je zinnen en woorden heel makkelijk kunt verplaatsen. Dat zou nooit kunnen met film. Daarnaast nemen de graphics eigenlijk de lichaamstaal over. Hierdoor zie je nog steeds de dynamiek.”

Calls is vanaf nu te zien op Apple TV+

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Fede Álvarez: “Calls is een soort hypnose op Apple TV+”
Sluiten