Robert Kroes
Robert Kroes Tech 22 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Feestdag voor de Bitcoin, Craig Wright trakteert zichzelf op fopkado

Vandaag is een feestdag voor de Bitcoin(gemeenschap). Het is vandaag namelijk exact 9 jaar geleden dat de Bitcoin waarde kreeg. Uiteraard reden voor feest en wellicht een lekker Italiaans diner. De grondlegger van Bitcoin SV en zelfverklaard wel/niet Satoshi Craig Wright deed zichzelf gisteren al een kado voor het feestje, maar dat blijkt een fopcadeau. Uiteraard kijken we ook even naar de koersen. Vieren die het feestje mee?

Feest voor de Bitcoin: Bitcoin Pizza dag

Op 22 mei 2010 plaatste de Amerikaanse IT-specialist Laszlo Hanyecz een bericht op Reddit. Hij was op zoek naar een pizzabezorger die hem 2 pizza’s wilde bezorgen voor 10.000 Bitcoin.  Een Engelse lezer zag daar wel wat in en bestelde tegen contante betaling van $ 25,- twee pizza’s bij de lokale Papa Joe. De koers van de Bitcoin was op die dag $ 0,0025. Met deze transactie werden er twee dingen voor het eerst bewezen. Ten eerste kon er winst gemaakt worden met Bitcoin en was er een commerciële pairing ontstaan. Ten tweede bleek de Bitcoin ook buiten de (toen nog kleine) Bitcoin-gemeenschap te gebruiken. Daarmee was de toegevoegde waarde van de Bitcoin bewezen. De rest werd al snel geschiedenis.

Geek-feestje wordt feestdag

Om deze bepalende gebeurtenissen te herdenken is 22 mei sindsdien door de Bitcoin uitgeroepen tot ‘Bitcoin Pizza Day’. Inmiddels besteedt men ook buiten de crypto-gemeenschap steeds meer aandacht aan de dag. Zo komt het interviewprogramma 60 minutes met een interview met Hanyecz. Immers, tegen de huidige waarde heeft hij honderden miljoenen per pizza betaald. Gelukkig liet hij al eerder weten dat hij deze transacties vaker deed en dat hij niet nadenkt over de koersresultaten. De vraag of hij nog Bitcoin in bezit heeft is in eerdere interviews nooit beantwoord. Je kunt de trailer hierna bekijken.

Craig Wright doet zichzelf alvast wat fopcadeaus

Gisteren brak er even tumult uit toen Amerikaanse instanties publiceerden dat Wright het copyright had gevraagd en gekregen op de white paper van de Bitcoin (zoals in 2009 verschenen) en het bijbehorende computerprogramma. Zeker omdat daarin stond dat hij als auteur erkend werd met gebruik van het pseudoniem Satoshi Nakamoto. De koers van Bitcoin SV (BSV) spoot omhoog en even twijfelde de markt, zou het dan toch? Het bleek al snel dat de soep niet zo heet gegeten wordt als dat deze wordt opgediend.

Zodra je $ 35,- betaalt kun je namelijk het auteursrecht op elk willekeurig document laten registreren. Dit zonder bewijs en zelfs als anderen al eerder een auteursrecht hebben geregistreerd. De autoriteiten stellen zich op het standpunt dat als meerdere partijen recht claimen, zij dit zelf op moeten lossen. Overigens viel het lezers op dat Wright in de documenten heeft aangegeven dat hij geen Australiër is, maar inwoner van Antigua and Barbuda. Uit eerdere interviews lijkt dit vooral een fiscale verhuizing te zijn.

Tegenactie door cryptogemeenschap

Inmiddels is de cryptogemeenschap van de schrik bekomen. Zij ziet in deze rare gang van zaken een zoveelste aanwijzing dat Wright een fraudeur is, die zo zijn valse claims probeert te legitimeren. Er gaan dan ook stemmen op voor een tegenactie. De bedoeling is dat iedereen die daar behoefte aan heeft en $ 35,- voor over heeft, ook dezelfde copyrights registreert. De achterliggende gedachte is dat Wright dit dan als ‘echte’ rechthebbende moet aanvechten en dus hard bewijs moet tonen voor zijn claim. Als hij de andere claims niet aanvecht is fraude volgens de gemeenschap bewezen.

Viert de Bitcoin zelf een feestje?

Hoewel de dag een feestdag is voor de Bitcoin is de munt zelf vandaag (nog) niet direct in feeststemming. De live koers schommelt nog steeds rond de $ 8.000,-.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Feestdag voor de Bitcoin, Craig Wright trakteert zichzelf op fopkado
Sluiten