Fernando Alonso over eigen serie op Amazon: “Ik ben nog lang niet klaar”

Fernando Alonso is een van de grootste coureurs in het vorige decennium. Nu krijgt hij een eigen documentaire op Amazon Prime Video.

25 september is het zover. Dan is voor het eerst de documentaireserie over Fernando Alonso te zien op Amazon Prime Video. In de serie zien we naast de raceavonturen van de coureur ook zijn persoonlijke leven. Tijdens een persconferentie vertelt hij over de series en zijn ambities.

Fernando Alonso op Amazon Prime Video

Camera’s rond een Formule 1-race zijn niet nieuws. Media uit allerlei landen zijn aanwezig om verslag te doen van races. In het privéleven is dat een ander verhaal voor Fernando. “Ik ben er totaal niet aan gewend. Toen ik voor het eerst een microfoon op had dacht ik er de hele tijd aan, maar na een aantal uur merk je het niet meer. Hetzelfde geldt voor een camera. Je raakt eraan gewend en dan gedraag je jezelf natuurlijk.”

In het begin zorgden de camera’s dan ook voor wat ongemakkelijkheden voor Alonso. “Als ik iets wilde doen met vrienden wilde de cameraploeg me meteen volgen. Ik vond dat mijn privéleven en we liepen dan ook continu te onderhandelen. Uiteindelijk gingen ze toch overal naartoe,” vertelt hij lachend. Dat komt omdat er veel vertrouwen onderling was tussen de rijder en het team dat hem volgde.

Niet de meest geliefde persoon op het paddock

Tijdens de persconferentie met de oud-wereldkampioen gaat het ook over zijn gedrag. Hij is op zijn zachts gezegd niet een van de meest geliefde coureurs bij het grote publiek. Hij hoopt dan ook dat mensen een ander beeld van hem krijgen, maar het boeit hem echter niet veel. “Ik hoop dat ze de echte Fernando zien. Er zijn altijd mensen die op social media boos zijn. Je wil niet dat mensen slecht over je denken, maar ik kan er verder niets aan doen. Ze kennen me geen eens persoonlijk. Ik vind de mening van de mensen die dicht om me heen staan zoals familie en vrienden veel belangrijker.”

Fernando Alonso Amazon Prime Video
We zien ook de Dakar-avonturen van Fernando Alonso in de nieuwe documentaire. (Afbeelding: EPA/ANDRE PAIN)

Grote doelen in de Formule 1

Natuurlijk komt in de documentaire naast het persoonlijke leven ook het racen voor. De coureur baarde opzien door in juli aan te kondigen dat hij voor twee jaar bij Renault heeft getekend. Het is geen topteam op de grid, maar toch heeft Alonso een groot doel: winnen. En hoewel dat onwaarschijnlijk lijkt bij het team, gelooft hij er ontzettend in. “De gesprekken tussen mij en Renault liepen al sinds november 2019. Ik heb ervoor gekozen omdat ik kansen zie door het nieuwe reglement. Het is ondenkbaar om wereldkampioen te worden, maar het zou geweldig zijn dat mensen samen het kunnen vieren net zoals in 2005. Dat mensen in fonteinen springen. Je doet niet mee om de restaurants in de steden van een Grand Prix te zien. Je hebt altijd dat doel en dat is natuurlijk winnen. In 2022 zitten we allemaal in dezelfde situatie. Er is dus hoop.”

Toch zetten veel mensen vraagtekens bij de comeback. Ze zijn bang dat hij mogelijk niet meer het niveau kan halen. “Natuurlijk is het lastig. Ik heb maar 1,5 testdag om gewend te raken in de auto, maar ik heb er toch zin in. In de Formule 1 moet alles perfect zijn!”

Andere prioriteiten

Volgens de coureur moeten we zijn Formule 1-sabbatical dan ook niet zien als een afscheid. “Er waren gewoon andere dingen die ik liever wilde doen. De afgelopen jaren veranderde er weinig in de Formule 1 waardoor ik nog steeds niet voor overwinningen mee kon doen. Ik koos daarom om een aantal zaken van mijn bucketlist af te strepen zoals het rijden van het World Endurance Championship en de Indy Car. Het heeft me geholpen om vrij in mijn hoofd te zijn.” Alonso ziet zijn comeback dan ook niet als een revanche.

Alonso ziet de uitstapjes die hij heeft gemaakt wel als een grote toevoeging: “Door mee te doen in verschillende disciplines leer je nog meer. Je ziet hoe je je moet aanpassen en als je dan succes boekt geeft het voldoening. Ik kan thuisblijven en de races op tv kijken, maar dat ben ik niet. Dus ik doe wat ik leukste vind: racen. Ik vecht door tot het einde.”

Fernando is vanaf 25 september te zien op Amazon Prime Video. Inmiddels heeft de streamingdienst al een tweede seizoen aangekondigd. Dat belooft nog meer spektakel, want dan zien we de coureur in actie voor Renault.

Reageer op artikel:
Fernando Alonso over eigen serie op Amazon: “Ik ben nog lang niet klaar”
Sluiten