Maak kennis met ‘s werelds allerkleinste Fidget Spinner ?

2017 was niet het jaar van Donald Trump, fake news of de iPhone X. 2017 was absoluut het jaar van de Fidget Spinner. Nu hoor je er niemand meer over, maar eerder dit jaar zag je ze overal. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen. Ze waren niet aan te slepen. (Niet zo) handige handelaren kochten duizenden exemplaren voor op de braderie, met dollar-tekens in hun ogen.

Dit is ‘s werelds kleinste Fidget Spinner

Nu, zes maanden later, worden ze voor een paar cent verkocht. Wanhopig aangeboden op Marktplaats. Ondertussen zit China niet stil. Fabrikanten komen op de proppen met de meest bizarre Fidget Spinners, in de hoop toch nog op te vallen. We hebben er vaak over geschreven: Fidget Spinners met ingebouwde speakers, aanstekers of zelfs complete telefoons.

Onlangs hield NASA astronaut Randy Bresnik het spannend door in de ruimte een Fidget Spinner te gebruiken. Maar what’s next? Het antwoord komt vanuit Oak Ridge National Laboratory’s Center for Nanophase Materials Sciences. Een hele mond vol. Zij hebben ‘s werelds allerkleinste Fidget Spinner onthuld.

Fidget Spinner onderzoek

Dan hebben we het niet over een baby-formaatje. Verre van. Het gaat hier echt om een minuscuul exemplaar, slechts 100 micronen breed. Dat is een tiende van een millimeter. Ze gebruiken het populaire stukje speelgoed om hun speciale 3D-printer te demonstreren. Het systeem gebruikt fotonen om extreem kleine 3D-structuren te realiseren, een wetenschappelijke uitdaging. Het uiteindelijke doel is dan ook niet om Fidget Spinners te maken.

Het bouwen van de minuscule Fidget Spinner resulteerde niet alleen in een mooi stukje marketing.

Grotere uitdaging dan verwacht

Het is een mooi stukje marketing, maar het bouwen van de Spinner was volgens de onderzoekers ook zeer leerzaam. Je hebt misschien weinig aan het resulterende ontwerp, maar de weg daar naa toe leerde ze veel over het proces. Kennis die van pas komt bij projecten waarbij het product wel echt nut heeft.

Het bleek uiteindelijk een grotere uitdaging te zijn dan men verwachtte. Het was immers zeer belangrijk dat de Fidget Spinner ook echt kon draaien. Er moest dus een as gerealiseerd worden, waarom de rest van het gevaarte kan draaien. Normaliter zou je de structuur vastmaken, maar er moest dit keer ruimte zijn om te bewegen.

Het resultaat is een werkende Fidget Spinner, kleiner dan een haar. In het bovenstaande filmpje kun je zien hoe het minuscule speeltje tot stand is gekomen. De onderzoekers gaan het bouwwerk demonstreren tijdens tentoonstellingen in Amerika. De rest van ons moet het maar gewoon doen met de meest bizarre Fidget Spinners op AliExpress.

Reageer op artikel:
Maak kennis met ‘s werelds allerkleinste Fidget Spinner ?
Sluiten