Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 1 oktober 2018

FIFA 19 Review: verder voetballen op de bekende weg

Verdeeld over de aankomende weken zien we grote releases als Call of Duty Black Ops 4, Assassin’s Creed Odyssey, Battlefield 5 en natuurlijk Red Dead Redemption 2. Games die op menig verlanglijstje hoog staat. Toch is de kans groot dat de meesten uitkeken naar 28 september. Dat was namelijk de dag waarop FIFA 19 uitkwam en we de mogelijkheid hebben om de populairste voetbalserie opnieuw te gaan spelen.

FIFA 19 review

FIFA 19 is echter wel wat anders dan vorig jaar en dat is goed. Zo heb je nu bijvoorbeeld de Champion’s League-licentie, die hiervoor bij de PES-reeks lag. Buiten dat zijn verschillende modi redelijk hetzelfde. Zo is de Carreer-modus nauwelijks veranderd en draait het in Ultimate Team nog altijd om veel microtransactions. Maar buiten dat zijn er genoeg punten om enthousiast van te worden. Dit zijn de punten die ons opvielen.

The Journey blijft leuk

In FIFA 17 maakten we kennis met The Journey, waarbij je de weg van Alex Hunter naar de top volgde. Na een avontuur in de Premier League en de Amerikaanse MLS, mag hij nu zichzelf gaan bewijzen bij de grootste clubs van Europa. Daarnaast kun je ook aan de slag met zijn halfzus Kim en Danny Williams. Het verhaal zelf is niet heel sterk, maar er zijn in de verschillende wedstrijden genoeg interessante uitdagingen om telkens verder te gaan. Het is een modus die je met een gemak een uur of tien, twaalf zoet houdt. Daarbij heb je nu de nieuwigheid dat je kunt switchen tussen de verschillende personages en heb je in wedstrijden de mogelijkheid om naast Alex Hunter ook de verschillende mentoren te spelen. Op die manier heb je iets van vijf van de elf spelers die je kunt besturen. Het is een grappige tussenweg tussen de optie om alleen met Hunter te spelen of het volledige team.

FIFA 19

Met vrienden op de bank nog leuker dankzij speciale regels

FIFA 19 is net als zijn voorgangers een game die perfect gebruiken is om samen met vrienden te spelen is. Samen met drie anderen op de bank zitten en dan potjes twee tegen twee doen met een biertje er bij: het is een perfecte avond. Nieuw in FIFA 19 Kickoff is dat je met speciale regels kunt gaan spelen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor Survival, waarbij je bij het maken van een doelpunt een speler moet opgeven. Of het spelen zonder regels. Of je bepaalt zelf de regels om op die manier te gaan spelen. Het maakt de game net wat leuker om samen te spelen.

FIFA 19

Scoren van goals minder automatisch

Nog altijd is het mogelijk om in FIFA 19 goals op een half automatische piloot te scoren, maar het gaat gelukkig iets minder makkelijk dan voorheen. Voor de meeste doelpunten die je maakt, moet je er voor zorgen dat je de bal goed onder controle hebt, de vrijheid hebt om te schieten en vervolgens goed kijkt naar de timing van je schot. Het zorgt er voor dat je langzaam maar zeker leert om fantastische goals te scoren en de voldoening van een gemaakt doelpunt ook groter is. Tevens loont het op deze manier meer om het ook eens van buiten de zestien te proberen.

FIFA 19

Division Rivals maakt Ultimate Team toegankelijker

Ultimate Team is uiteraard terug en kent hetzelfde concept als voorheen. Dat betekent dus dat je verschillende spelers kunt scoren door pakjes te openen of door ze op de marketplace te kopen. Als je een echt goed team wilt hebben, dan ben je bijna wel veroordeeld om de portemonnee te trekken en op die manier jouw team op te bouwen. Nieuw in de modus is Division Rivals, Het is een mix tussen Weekend League en de Ultimate Team Seasons, waardoor je als enigszins casual speler niet langer meer veertig wedstrijden in een weekend hoef tte spelen, terwijl je wel een mooie uitdaging en challenge krijgt. Ook is de kans groter dat je in deze modus spelers tegenover je krijgt die van jouw niveau zijn, waardoor het langer leuk is.

FIFA 19

Dat verdomde Nederlandse commentaar…

Toch wil ik nog een minpunt aangeven. Dat Nederlandse commentaar, dat mag nu toch echt de prullenbak in. Zelfs als je de game opstart, voor Engels kiest qua taal krijg je het afgrijselijke commentaar van de heren Ten Apel en Mulder. Beide mannen zijn goed als commentatoren in het echte voetbal of als analist, maar voor FIFA moeten ze er echt mee kappen. Het is al jaren kut en dat is het nu weer. Kies er dan voor om jong bloed aan je game te koppelen.

FIFA 19

Buiten dat is FIFA 19 gewoon een zeer degelijk nieuw deel in de serie. Op een aantal punten is het herkenbaar, maar gelukkig zijn er gelukkig ook genoeg verbeteringen aan te wijzen. FIFA 19 is nu beschikbaar op de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc. Wil je meer weten over gaming? Bezoek dan onze overzichtspagina hier.

Reageer op artikel:
FIFA 19 Review: verder voetballen op de bekende weg
Sluiten