Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Home 23 oktober 2017

Test: hebben films uit de jaren tachtig goed voorspeld hoe 2017 eruit ziet?

De grote kracht achter het sciencefiction genre is natuurlijk het verzinnen van een nieuwe wereld die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de fantasieverhalen van Tolkien, wel degelijk werkelijkheid zouden kunnen worden. Aangezien sci-fi films al tientallen jaren gemaakt worden is het al eens voorgekomen dat men destijds het tijdperk waarin we nu leven heeft proberen te voorspellen.

2017 voorspeld: klopt het?

De vraag is natuurlijk, hoe dichtbij zaten ze met hun voorspelling? Klopte hun wereldbeeld van 2017 een beetje, of totaal niet? Natuurlijk zijn er ook films welke niet zozeer realistisch wilde zijn, maar eerder kozen voor sensatie en daarom puur hun fantasie gebruikten. Dat maakt het echter niet minder leuk om mee te vergelijken. Vandaar dat we hieronder ingaan op drie films die zich rond 2017 afspeelden.

Blade Runner (1982)

We kunnen niet anders dan beginnen met de sciencefiction klassieker Blade Runner waarvan onlangs het langverwachte vervolg is verschenen. Alhoewel het origineel zich in 2019 afspeelde, moet het twee jaar van tevoren ook wel mogelijk zijn een goede inschatting te doen.

Blade Runner

Allereerst speelde Blade Runner zich af in een universum vol gekoloniseerde planeten. Dit is duidelijk niet hoe de wereld van nu eruit ziet. Ook vliegen er overal vliegende auto’s rond. Alhoewel er wel degelijk aan dat soort voertuigen gewerkt wordt, rijden de meeste auto’s nog steeds gewoon op de grond. De digitale billboards zijn daarentegen wel degelijk werkelijkheid geworden. Dit geldt ook voor het videobellen, wat tegenwoordig mogelijk is doormiddel van apps als Skype en Google Hangouts.

Juiste voorspellingen:

 • Digitale billboards
 • Videobellen

Onjuiste voorspellingen:

 • Vliegende auto’s
 • Het koloniseren van planeten

Back to the Future Part II (1989)

In het tweede deel van de populaire Back to the Future reeks reist hoofdpersoon Marty McFly 30 jaar vooruit, naar 2015 om precies te zijn. Daar aangekomen werd hij meteen overspoeld door nieuwe uitvindingen. Hij ziet onder andere hoverboards en vliegende auto’s. De meeste voorspellingen bleken achteraf een beetje te hoog gegrepen. Toch klopten enkele  dingen wel degelijk en is Back to the Future Part II de meest accurate voorspelling van dit rijtje.

Back to the future II

Juiste voorspellingen:

 • Draagbare technologie
 • 3d films
 • Videobellen
 • Magnetron maaltijden

Onjuiste voorspellingen:

 • Hoverboards
 • Vliegende auto’s
 • Tijdreizen

The Running Man (1987)

The Running Man is een actiefilm die losjes gebaseerd was op het gelijknamige boek van Stephen King. Het verhaal speelt zich af in een wereld waar de economie is ingestort en er een groot tekort aan voedsel is. Tevens is er een verbod op culturele activiteiten. De overheid wil het volk desondanks toch een beetje in toom houden en zendt daarom continue gewelddadige spelshows uit waarbij deelnemers moeten vechten voor hun leven.

The Running Man

Dit alles is natuurlijk een beetje overdreven. Er is wel degelijk voedseltekort op deze planeet, maar dat was er in de jaren 80 (toen de film uitkwam) ook al zo. Daarnaast zijn dergelijke spelshows eigenlijk nergens ter wereld toegestaan. Wel bevatte The Running Man enkele digitale technieken die uiteindelijk wel zijn gerealiseerd.

Juiste voorspellingen:

 • Een navigatiesysteem zoals Google Maps
 • Gezichtsfilters zoals bij Snapchat

Onjuiste voorspellingen:

 • Gewelddadige realityshows
 • Massaal tekort aan voedsel

Conclusie

Het valt op dat veel filmmakers hadden verwacht dat de toekomst een grote chaos zou worden. Alhoewel er tegenwoordig veel ellende in de wereld is, was dat in de jaren 80 eigenlijk ook al wel zo. De totalitaire staat zoals we die bijvoorbeeld zagen in The Running Man staat gelukkig nog te ver van de huidige realiteit. Toch zijn er nog steeds veel mensen die ervoor vrezen. Hetzelfde geldt voor de nieuwe technologieën. Alhoewel er zeker een hoop nieuwe dingen op de markt zijn gekomen, waren de meeste filmmakers ook op dat gebied te vooruitstrevend. Stelt 2017 teleur?

Back to the future 2

Kunnen we hieruit concluderen dat men geneigd is om dingen in hun hoofd groter te maken dan ze zijn? Of komt het gewoon omdat filmmakers gewoonweg uit zijn op sensatie en daarom dingen overdrijven? Waarschijnlijk een beetje van beide. Al met al zorgt het in ieder geval wel voor vermakelijke films.

Het is nu wachten op het jaar 2049, waarin we eindelijk kunnen beoordelen of Blade Runner 2049 een beetje een goede inschatting heeft gemaakt. Check ondertussen ons lijstje met de vijf beste science-fiction films op Netflix.

Reageer op artikel:
Test: hebben films uit de jaren tachtig goed voorspeld hoe 2017 eruit ziet?
Sluiten