Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Gaming 17 nov 2018

Final Fantasy Fan Fest is een feest als geen ander

Meer dan vijftien jaar schrijf ik over games. Daarbij zit ik in een zeer bevoorrechte positie om de hele wereld af te reizen en in de meest mooie locaties aan de slag te gaan met de nieuwste games. Over het algemeen laat ik daarbij links liggen waar ik ben. Ik vind het vaak niet zo boeiend, het draait immers om de games. Voor de Final Fantasy Fan Fest wil ik graag een uitzondering maken en iets vertellen over het evenement zelf.

De Final Fantasy Fan Fest is een evenementenreeks die sinds een jaar of twee wordt gehouden en volledig in het teken staat van de MMORPG Final Fantasy XIV. Die game kwam een paar jaar geleden al uit, maar is nog altijd enorm populair en wordt door miljoenen gamers gespeeld. In de steden Las Vegas, Parijs en Tokio komen de verschillende fans samen om daar twee dagen lang elkaar te ontmoeten, met de ontwikkelaars in gesprek te gaan en nieuwe content van de game te ontdekken.

Final Fantasy Fan Fest

Final Fantasy Fan Fest is voor de fans

Het mooie van de Final Fantasy Fan Fest is dat het echt een evenement is voor fans. Er zijn een paar duizend, voornamelijk Amerikanen, die de reis hebben gemaakt naar Las Vegas om daar het evenement bij te wonen. Een groot aantal daarvan dragen speciale kleding uit de game. Een klein gedeelte gaat nog verder en is compleet verkleed en loopt rond. Het is een mooie manier hoe mensen zo geïnspireerd raken door de game.

Final Fantasy Fan Fest

Er zijn veel verschillende panels, waarbij de ontwikkelaars duiding geven over de game en hoe de ontwikkeling in elkaar zit. Daarbij komen veel geinige insights naar buiten en zie je hoeveel passie men in de game stopt. Het mooie daarbij is dat er echt een band is tussen de ontwikkelaars en de fans. Naoki Yoshida is als producer duidelijk het gezicht van de game. Hij verzorgde de opening van de Final Fantasy Fan Fest en wist op een eigenlijk on-Japanse manier het publiek op te zwepen. De beste man heeft zelfspot, weet hoe hij om moet gaan met een grote groep gamers en weet heel goed wat er speelt bij de community. Als er dingen zijn die de community graag wilt, maar er nog niet in zit, dan wil hij dat uitleggen. En dan is er nog steeds liefde.

Final Fantasy Fan Fest

Veel enthousiasme

Liefde voor de game is sowieso de beste manier om Final Fantasy Fan Fest te beschrijven. Voor elke kleine onthulling die er is gedaan, ging het publiek los. Bij een grote onthulling stond men op en gaf men een staande ovatie. Ikzelf heb al een tijdje geen Final Fantasy XIV meer gespeeld, maar het liet me niet onberoerd en meer dan eens stond ik met kippenvel op mijn armen.

Final Fantasy Fan Fest

Het is gewoon mooi om te zien dat games mensen zo kunnen raken en massaal bij elkaar kunnen brengen. Op het evenement is de game ook te spelen in verschillende soorten challenges en opdrachten, maar dat is eigenlijk niet de hoofdreden om er heen te gaan. Het is echt het vieren van de grootsheid van de game en de community die er achter zit. En het is fantastisch om daar voor een weekend bij te zijn.

Final Fantasy Fan Fest

Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Final Fantasy Fan Fest is een feest als geen ander
Sluiten