Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Tech 14 jul 2017

Gaming WANT: Final Fantasy XII The Zodiac Age is een uitstekende remaster

We hebben heel wat oude games de laatste jaren voorbij zien komen die van het stof en roest werden ontdaan, een likje verf kregen en zo opnieuw zijn uitgebracht. De nieuwe game die we aan deze reeks van remasters kunnen toevoegen is Final Fantasy XII.

Final Fantasy XII The Zodiac Age is een goede remaster

Met de toevoeging van de subtitel ‘Zodiac Age’ is Final Fantasy XII nu beschikbaar op de PlayStation 4. Meer dan tien jaar geleden werd het avontuur oorspronkelijk op de PlayStation 2 uitgebracht. Het was destijds een Final Fantasy-game die zijn tijd redelijk ver vooruit was met een snel vechtsysteem en vijanden die je door de wereld ziet lopen. Deze remaster voorziet de game van betere graphics, kortere laadtijden, de mogelijkheid om je personages te ontwikkelen vanuit een nieuw jobsysteem, en de mogelijkheid om de snelheid op te schroeven, zodat alles net wat sneller gaat.

Het origineel hebben we meerdere malen uitgespeeld. Na enkele uren doorgebracht te hebben in de Zodiac Age, zijn dit onze bevindingen.

Een berg aan boeiende personages

Een belangrijk onderdeel van een goede Final Fantasy-game is dat je een berg aan personages hebt waar je een band mee opbouwt. Final Fantasy XII heeft op dat gebied genoeg te bieden. Oké, het hoofdpersonage Vaan is niet erg sterk gekozen. Maar dankzij personages als Ashe, Balthier, Bash en de anderen, komt het verhaal van een kwaadaardig rijk dat de wereld wil veroveren en de strijd die jouw groep daar tegen voert zeer goed tot leven.

Final Fantasy XII

Toffe wereld om te verkennen

De wereld van Ivalice, waar de game zich in afspeelt, is een prachtige wereld om te ontdekken. Je krijgt een fijne combinatie tussen grote steden waar je allemaal nieuwe uitrusting en wapens kunt kopen aan de ene kant, en grote uitgestrekte gebieden waar je kunt jagen op beesten aan de andere kant. Naast het hoofdverhaal zijn er genoeg losse dingen te doen, waardoor je je niet snel zult vervelen.

Winactie: in samenwerking met de uitgever geven we Final Fantasy XII weg.

Vechtsysteem is lekker snel

Als je aan de wat oudere Final Fantasy-games denkt, dan denk je snel aan gevechten waarbij vijanden vanuit het niets verschijnen (zogenaamde random encounters) die je moet verslaan middels turn-based gevechten. Final Fantasy XII werkt echt anders. Vijanden zie je gewoon in de omgeving en wanneer je er dicht bij bent, dan begint het gevecht. Daarbij kun je er voor kiezen om al jouw strijders handmatig hun orders te geven, maar je kunt ze ook op automatische piloot laten strijden.

Via het Gambit-systeem kun je dan bepaalde orders meegeven. Denk daarbij aan het genezen van de medestrijders wanneer ze gewond zijn of automatisch een antidote gebruiken wanneer er gif op hen is gespoten. Hierdoor vliegen de gevechten voorbij en hadden we er lol in om wat extra tijd vrij te maken om te jagen, om op die manier onze personages weer te verbeteren.

Soundtrack verveelt niet

Terwijl je dat allemaal doet, heb je een fijne soundtrack die op de achtergrond loopt. Het is iets minder bombastisch en aanwezig dan andere games, waardoor het tegelijkertijd ook minder irriteert als je een lange tijd in dezelfde omgeving rondloopt. Een nieuwe omgeving verkennen wordt dankzij de fijne deuntjes gewoon net wat leuker om te doen.

Komt langzaam op gang

Maar we willen ook wel een kanttekening maken. We hebben absoluut genoten van onze nieuwe avonturen. Maar je moet er rekening mee houden dat je na een mooie openingsfase, een paar uur minder interessante gameplay voorgeschoteld krijgt: je wordt beperkt in je vrijheid en je moet enkele saaie kerkers afvinken. Dat was tien jaar geleden al een minpunt en dat is nu niet anders. De hogere speelsnelheid biedt hier wel wat uitkomst, maar alsnog zal je gewoon even moet doorzetten totdat je de vrijheid krijgt die de game echt de moeite waard maakt.

Final Fantasy XII

Win Final Fantasy XII

Lijkt de game je iets? Dan hebben we goed nieuws. In samenwerking met de uitgever mogen we de game samen met een leuk shirt weggeven. Het enige wat je daarvoor moet doen is een mail sturen naar [email protected] met daarin de vermelding van Want.nl Final Fantasy XII prijsvraag. Stuur ook je adresgegevens mee, zodat we de game en het bijbehorende shirt gelijk kunnen opsturen. Succes!

Reageer op artikel:
Gaming WANT: Final Fantasy XII The Zodiac Age is een uitstekende remaster
Sluiten