Firefox 74 beschikbaar: dit zijn de aanpassingen en verbeteringen

Mozilla heeft deze week de nieuwste versie van de Firefox-browser vrijgegeven. Het gaat om versie 74 voor Windows, macOS en Linux. De release neemt een aantal dingen met zich mee, waaronder een Facebook-container, het blokkeren van apps die je kunt sideloaden en meer.

De update wordt sinds gisteravond uitgerold. Mocht je de update nog niet hebben, dan kun je checken of die al voor jou beschikbaar is. Dat doe je door naar Options en dan Help te gaan, waar je de optie About Firefox ziet staan. De browser zal dan meteen controleren of er een update beschikbaar is. Is dat het geval, dan wordt die vervolgens gedownload en geïnstalleerd.

Firefox 74: dit wil je weten

Eén van de nieuwe functies is de Facebook-container. Wanneer je de browser na het updaten opstart, wordt gevraagd of je de extensie wil installeren. Als je dit doet, dan worden je Facebook-sessies en alle daarbij horende cookies geïsoleerd. Dat houdt in dat advertenties en trackers je niet meer kunnen volgen wanneer je naar andere websites gaat.

Firefox
Firefox-logo. (Afbeelding: Firefox)

Daarnaast kunnen add-ons en apps niet meer via sideloading (niet via officiële wegen) geïnstalleerd worden. Hiermee probeert Mozilla te voorkomen dat malafide websites en programma’s extensies en apps installeren via Firefox, zonder dat je daar wat van af weet. Malware kan zodoende niet meer aan de browser gekoppeld worden wanneer je een ander programma installeert (mogelijk vanuit minder legale bronnen). Mocht je al dergelijke extensies hebben, dan worden ze niet verwijderd. Dat moet je zelf doen.

Verder is er geen ondersteuning meer voor twee certificaten, namelijk TLS 1.0 en TLS 1.1. Daar zit een simpele reden achter: inmiddels zijn er veiligere certificaten beschikbaar, in de vorm van TLS 1.2 en TLS 1.3. Mocht je toch op een website komen die TLS 1.0 of 1.1 ondersteunt, dan zal de browser vragen of je zeker weet dat je het oude certificaat gebruiken wil. Zo kun je, op eigen risico, alsnog de site bezoeken. TLS is een encryptieprotocol voor communicatie tussen computers en staat voor Transport Layer Security. Uiteindelijk wordt de ondersteuning voor de oude certificaten helemaal weggehaald.

Daarnaast zijn er in totaal twaalf beveiligingsproblemen opgelost. Het gaat om vijf die geclassificeerd zijn als ‘hoog’, zes als ‘medium’ en één als ‘laag’. Ook zijn er verschillende bugfixes en prestatieverbeteringen doorgevoerd die het algemene gebruik moeten bevorderen.

Mozilla

Reageer op artikel:
Firefox 74 beschikbaar: dit zijn de aanpassingen en verbeteringen
Sluiten