Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 19 nov 2020

Firefox 83-update brengt nieuwe veiligheidsfeatures

Mozilla heeft een nieuwe versie van de populaire browser Firefox uitgebracht, die de nadruk legt op beveiligingsfuncties. Daardoor moet dit één van de meest veilig te gebruiken browsers zijn van dit moment. De update is beschikbaar voor iedereen op iOS en Android en natuurlijk de desktopgebruikers.

De nieuwe versie van de Firefox-browser komt met verschillende updates voor de JavaScript-engine SpiderMonkey. Daardoor worden laadtijden van websites tot vijftien procent korter en gaat de paginarespons met twaalf procent vooruit. Iets belangrijker is misschien nog wel het feit dat het werkgeheugengebruik verminderd wordt met acht procent. Daardoor is de browser wederom minder belastend voor je systeem. Gebruik je het programma op een Windows-apparaat met een touchscreen of een Mac met een touchpad, dan krijg je ook nog toegang tot de optie ‘knijpen voor inzoomen’.

Download de update voor Firefox

Wanneer je de Firefox-browser op een mobiel apparaat gebruikt, op Android of iOS, dan zijn er ook zaken om naar uit te kijken. De nieuwste versie die je nu op je iPhone kunt downloaden stelt je namelijk in staat de browser in te stellen als standaardapplicatie. Android-gebruikers krijgen toegang tot een serie andere verbeteringen. Zo is er nu ondersteuning voor add-ons, waaronder FoxyProxy, AdGuard AdBlocker, Web Archives, Ghostery en meer. Met enkele van die add-ons is het bijvoorbeeld mogelijk de volgsystemen van allerlei websites en diensten te beperken, waardoor ze minder info over je verzamelen.

Firefox HTTPS Only-modus (Afbeelding: Mozilla)

HTTPS Only-modus

Het belangrijkste is echter dat Firefox 83 een aantal beveiligingsupdates gekregen heeft. Op Android mag je rekenen op enkele fixes, terwijl desktopgebruikers kunnen rekenen op een HTTPS Only-modus. Wanneer je die modus activeert, dan weet je zeker dat je alleen websites bezoekt die een HTTPS-verbinding hebben. Wanneer je toch een website zonder die beveiliging bezoekt, dan krijg je daar melding van. Daarnaast is het goed om te weten dat de ondersteuning voor Flash per 26 januari 2021 wegvalt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Firefox 83-update brengt nieuwe veiligheidsfeatures
Sluiten