Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 26 sep 2018

Voorkom gehackte accounts: Firefox Monitor beschermt je

Mozilla is aan het knallen met Firefox. De browser kreeg eerder dit jaar een forse update, inclusief een volledig redesign. De browser is daarmee efficiënter, sneller en veiliger dan Google Chrome geworden. Mozilla zit ondertussen echter niet stil. Maak kennis met Firefox Monitor.

Mozilla introduceert Firefox Monitor

De fabrikant heeft namelijk deze week Firefox Monitor onthuld, een nieuwe dienst waarmee je snel kunt checken of jouw persoonlijke informatie is gestolen. Regelmatig worden grote diensten, bedrijven en sociale netwerken gehackt.

Daarbij wordt vaak gevoelige data buitgemaakt. Zelden kom je er echter duidelijk achter of jouw persoonlijke informatie daar tussen zat. Firefox Monitor verzamelt die gegevens, zodat je middels een simpele druk op de knop weet of hackers jouw informatie hebben gestolen.

Firefox Monitor

Zo kun je direct actie ondernemen en bijvoorbeeld wachtwoorden veranderen, al is dat sowieso slim om eens in de zoveel tijd te doen. Je kunt jezelf ook inschrijven, waarna de dienst je proactief en volledig automatisch op de hoogte brengt van toekomstige incidenten.

De functionaliteit is overigens niet honderd procent nieuw. Monitor doet je wellicht denken aan Have I Been Pwned, een soortgelijke dienst. Dat is niet geheel gek, gezien Firefox Monitor in samenwerking met Have I Been Pwned is ontwikkeld.

Het doel van de samenwerking is om meer consumenten in te lichten en daarmee te beschermen. De functionaliteit is nagenoeg hetzelfde. Mozilla is niet de enige browser-boer die zich bezighoudt met betere beveiliging voor gebruikers.

Sinds kort heeft Google’s Chrome bijvoorbeeld een ingebouwde wachtwoord-generator. Daarmee kun je zeer sterke wachtwoorden laten genereren. Geen ‘wachtwoord123’ dus. Diezelfde functionaliteit kun je ook aan Firefox toevoegen met de extensie 1Password.

Ondertussen staan ook nieuwe standaarden in de steigers, waarbij het web een universeel systeem moet gaan krijgen om in te loggen met biometrische methodes. Denk daarbij vooral aan een betere en universelere ondersteuning voor gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voorkom gehackte accounts: Firefox Monitor beschermt je
Sluiten