Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 15 nov 2017

Chrome-gebruikers opgelet: dit is waarom je de nieuwe Firefox een kans moet geven

De grootste browser die er is, Google Chrome, heeft er weer wat concurrentie bij gekregen. Tenminste, als het aan Mozilla ligt. Hun bedrijf claimt dat hun nieuwe versie van Firefox sneller dan Google Chrome is op veel websites, waaronder een aantal van Google’s eigen sites. Auch.

Chrome met grote voorsprong meest gebruikte browswer

De meest gebruikte browser van dit moment is Google Chrome. Begin 2017 stak Chrome met kop en schouders boven de concurrerende browsers uit met 44,5 procent van het totaal aantal internetgebruikers. Een goede tweede plek werd gepakt door Safari met 25,4 procent en de derde plek was voor Microsoft’s Internet Explorer met 15,5 procent. Firefox stond toen op de vierde plek met slechts 7,4 procent van de internetgebruikers. Daar hoopt Mozilla, het bedrijf achter de browser, met de nieuwe versie verandering in te brengen.

Firefox

Firefox gaat strijd aan met Chrome

De nieuwste versie van Mozilla’s browser, Firefox Quantum, is volgens het bedrijf twee keer zo snel dan de vorige versie van de browser. Volgens Mozilla is het de grootste update die het bedrijf heeft gehad sinds de lancering van Firefox 1.0 in 2004.

Naast het feit dat de vernieuwde browser veel sneller is dan de vorige versie doet het bedrijf nog een aantal interessante claims over hun positie ten opzichte van Google. Zo zou Quantum sneller zijn dan Google Chrome op een aantal populaire websites van Google zelf. De websites die ze noemen zijn onder andere Google search, Google’s eigen login-pagina, Wikipedia, Bing, Tumblr en Shutterstock.

firefox

Naast de snelheid van Quantum, claimt Mozilla ook dat Firefox zo’n dertig procent minder werkgeheugen gebruikt dan Chrome. Google krijgt al jaren kritiek op zijn werkgeheugen. Als je meerdere tabbladen opent in Quantum dan kost dat je minder geheugen dan wanneer je hetzelfde doet in Chrome.

Benieuwd naar of het verschil echt merkbaar is? Dan kun je Firefox Quantum op dit moment downloaden voor Windows, Mac en Linux. De vernieuwde browser zal ik de nabije toekomst ook voor iOS en Android beschikbaar zijn.

Reageer op artikel:
Chrome-gebruikers opgelet: dit is waarom je de nieuwe Firefox een kans moet geven
Sluiten