Wesley Akkerman
Wesley Akkerman | LinkedIn Tech 22 okt 2019

Firefox door digitale veiligheidsdienst uitgeroepen tot veiligste browser

De populaire internetbrowser Firefox is door de Duitse digitale veiligheidsdienst BSI uitgeroepen tot de veiligste browser van dit moment. De instantie heeft dit bepaald op basis van eigen tests en richtlijnen. Waar andere browser vaak in tekortschieten is transparantie.

De overheidsorganisatie doet deze tests zodat het bedrijven in de private sector goed advies kan geven over veilig browsergebruik. In de tests werden Firefox 68, Google Chrome 76, Microsoft Internet Explorer 11 en Microsoft Edge 44 meegenomen.

Firefox voldoet aan alle eisen

Op basis van eigen richtlijnen wordt gekeken hoe veilig browsers over het algemeen zijn. Zo wordt er onder meer gekeken of er ondersteuning is voor tls (transport layer security); encryptieprotocollen voor een veilige communicatie tussen verschillende computers.

Firefox

Daarnaast is het van belang dat de browsers voorzien zijn van de juiste veiligheidscertificaten en dat die tijdig onderhouden worden. Ondersteuning voor sandboxing, een techniek waarmee malware bijvoorbeeld tegengehouden kan worden, is ook van belang. Tot slot moeten browserupdates gesigneerd en verifieerbaar zijn en moeten bedrijven zelf in staat zijn een lijst bij te houden met geblokkeerde websites.

Internet Explorer de grote verliezer

Het BSI schrijft dat Firefox in dit geval als enige internetbrowser aan alle eisen voldoet. De andere drie browsers uit de tests schieten vooral tekort op transparantie en missen bijvoorbeeld een master password-functie. Verder is het zo dat de overige drie datacollectie van bedrijven niet blokkeren en beschikken zowel Edge als Internet Explorer niet over de mogelijkheid aparte profielen met verschillende configuraties in te stellen.

Internet Explorer is volgens de tests van het BSI de meest onveilige browser. Zo is er geen ingebouwde updatefunctie en moet je nieuwe functies en beveiligingspatches dus handmatig downloaden. Dat is misschien ook niet helemaal vreemd, aangezien de browser in 2013 uitgebracht werd en ondertussen niet meer ondersteund wordt. Microsoft raadt dan ook zelf af nog gebruik te maken van Internet Explorer en raadt, niet geheel verrassend, de Edge-browser aan.

BSI

Reageer op artikel:
Firefox door digitale veiligheidsdienst uitgeroepen tot veiligste browser
Sluiten