Ilona Braam
Ilona Braam Smart Home 5 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Deze Fitbit wearable houdt in de gaten of je genoeg zuurstof hebt tijdens het slapen

Het bedrijf Fitbit staat bekend om zijn verschillende wearables om je fitness activiteiten mee in de gaten te houden. Het afgelopen jaar ging het echter wat minder met het bedrijf en daalde de waarde van Fitbit aandelen met maar liefst 62 procent. Daarnaast dreigt Apple ook nog de positie van het bedrijf als marktleider omver te werpen. Reden genoeg voor Fitbit om een andere weg in te slaan. Het bedrijf zoekt nu zijn heil in de medische sector en is bezig met het ontwikkelen van een wearable voor mensen met slaapapneu.

Slaapapneu veroorzaakt zuurstoftekort

Slaapapneu is een slaapstoornis, waarbij je tijdens het slapen niet genoeg zuurstof binnen krijgt. De ademhaling is verzwakt en kan soms zelfs even tot stilstand komen. Dit kan resulteren in klachten zoals keelpijn, hoofdpijn, concentratie– en geheugenproblemen en luid snurken. Omdat deze klachten vrij vaag zijn worden ze vaak niet serieus genomen en worden ze ook niet correct gediagnosticeerd.

zuurstof

Detectie zuurstofgehalte in bloed door licht scanner

De Fitbit wearable wordt speciaal gemaakt om slaapapneu te kunnen detecteren. Hierbij wordt het zuurstofgehalte in het bloed in de gaten gehouden tijdens het slapen met behulp van een kleine scanner. Deze gebruikt licht om inconsistenties in het zuurstofgehalte op te sporen en analyseert de kleur van het bloed. Wanneer iemand voldoende zuurstof in het bloed heeft zijn er veel rode bloedlichamen aanwezig, welke het bloed roder maken. Iemand met minder zuurstof tot zijn beschikking heeft bloed dat meer naar blauw neigt.

smartphone rijden

Fitbit wearable waarschuwt je wanneer het serieus wordt

Na een tijdje de drager te hebben geanalyseerd kan de Fitbit wearable een notificatie geven dat het tijd is om toch naar de dokter te gaan. Ook mensen die al gediagnosticeerd zijn met slaapapneu hebben baat bij het dragen van het apparaatje. Deze kan bijvoorbeeld in de gaten houden of de huidige behandeling wel werkt.

De wearables markt is de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid. Waar ze in het begin nog redelijk nutteloze gadgets waren, kunnen ze nu daadwerkelijk iets toevoegen. Begin dit jaar kwam het Franse merk Wiko met een nieuwe serie WiMATE smartbands. Eén van de toppers in deze lijn is de WiMATE Prime. Met deze wearable duik je tot 30 meter diep, terwijl het apparaat je hartslag en locatie in de gaten houdt en je favoriete muziek afspeelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze Fitbit wearable houdt in de gaten of je genoeg zuurstof hebt tijdens het slapen
Sluiten