Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 5 mei 2014

Flinke Blu-ray collectie? Nieuwe cassetteband van Sony biedt opslag voor 3700 Blu-rays

Kennen jullie de cassetteband uit de jaren tachtig nog? Menig hipster zal ze nog wel eens tevoorschijn toveren voor een avondje vertier, maar verder zijn ze voornamelijk op de vuilnisbelt te vinden. Jammer, want deze magnetische band is juist bijzonder vernuftig. Het blijkt namelijk het perfecte middel op data op te slaan. Als je het uiteraard goed ontwikkeld. Sony heeft een magnetisch band ontwikkeld waar zo’n 23GB aan data per vierkante centimeter op kan worden geslagen. Dit betekent dat een cassetteband 185TB aan opslagruimte biedt. En dat betekent weer dat je er een flinke Blu-ray collectie of de mixtape der mixtapes op kwijt kunt.

[RELATED_ARTICLE article_id=”54270″]

De techniek die Sony hiervoor gebruikt heet sputteren. Een dunne laag met magneetdeeltjes wordt gecreëerd door in een hoog vacuüm argon ionen op een polymeerfilm te ‘schieten’. Deze magneetdeeltjes krijgen hierdoor een gemiddelde afmeting van 7,7 nanometer. Hierdoor kun je op een kleiner oppervlak meer data opslaan.

 
Deze nieuwe cassetteband zul je overigens niet snel in de winkels vinden. Sony richt zich met deze techniek vooral op de bedrijven die continue veel data moeten wegschrijven. Maar wie weet zien wij over een paar jaar de cassettedeck weer in menig huishouden vol filmcollecties en de beste mixtapes staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Flinke Blu-ray collectie? Nieuwe cassetteband van Sony biedt opslag voor 3700 Blu-rays
Sluiten