Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 19 okt 2017

Pedaalloze fiets brengt ecologische mobiliteit naar de stad

Wanneer je aan een fiets denkt, denk je over het algemeen aan twee wielen met een frame, een zadel, stuur en pedalen. De Fliz hangfiets gooit dit concept echter om en komt wel met twee wielen en een stuur, maar het zadel en de pedalen ontbreken. Om vooruit te komen moet je eerst à la Flinstones een aanloopje nemen en in plaats van te zitten, hang je aan het frame.

Fliz hangfiets gebaseerd op de loopfiets

De fiets is redelijk bizar om te zien en het is de vraag of het wel comfortabel is om zo te hangen. Maar volgens de makers geeft het vijfpunts riemsysteem je een aangename en ergonomische rit. Ze bestudeerden voor het maken van de Fliz de laufmaschine of loopfiets, welke door baron Karl Drais in 1817 werd ontworpen. Zoals de naam je al zal doen vermoeden, heeft ook deze fiets geen pedalen en moet je dus je benen gebruiken.

Fliz hangfiets

Rennen en hangen maar

Het ontwerp van de loopfiets werd verder verfijnd met de Fliz hangfiets als resultaat. Aangezien er geen pedalen zijn, moet je op een andere manier ervoor zorgen dat je de snelheid enigszins kunt aanpassen. Het is de bedoeling dat de fietser een soort slingerende beweging maakt om dit te bewerkstelligen. Nadat je genoeg vaart hebt opgebouwd door te rennen, kun je je voeten kwijt op steunen bij het achterste wiel. Om de zoveel tijd moet je uiteraard je voeten weer op de grond zetten om nog wat power erbij te rennen.

Fliz brengt ecologische mobiliteit naar de steden

Je vraagt je misschien af wat de makers bezielde bij het ontwerpen van een fiets waarin je hangt. Het doel was om een compleet nieuwe rijervaring te introduceren. De fiets zou ecologische mobiliteit naar de drukke steden moeten brengen. Of en waar je de fiets kunt kopen is nog onbekend. Op de Fliz site staat echter wel een emailadres, waar je om meer informatie zou kunnen vragen.

Hoewel de Fliz fiets je lopen soort van een boost geeft, Is het niet ondenkbaar dat je soms misschien toch wat meer kracht en vaart wilt. Deze elektrische fiets van BMW geeft je een boost van tot 275 procent. Je moet alleen nog wel eerst zelf trappen.

Fliz

Reageer op artikel:
Pedaalloze fiets brengt ecologische mobiliteit naar de stad
Sluiten