Daniel Koster
Daniel Koster 11 augustus 2016

Waarom flossen niet helpt en wat je wél moet doen om je gebit te verzorgen

Een slecht gebit kan een doorn in het oog zijn. Het is om die reden dat moeders hun kinderen altijd op het hart drukken om hun tanden goed te poetsen. Ook wij helpen je een handje en leggen je uit hoe vaak je je tanden nou eigenlijk moet poetsen. Maar dat is niet alles. Want met alleen tandenpoetsen reinig je je gebit niet maximaal. Daar is de hulp van andere zaken bij nodig. Dacht je dat flossen hielp? Fout!

Flossen? Had moeders het toch even bij het verkeerde eind

Je hebt vast van huis uit meegekregen dat je dagelijks moet flossen. Anders krijg je zaken als ontstoken tandvlees. Het probleem is alleen dat er weinig tot geen bewijs is dat dit effectief is. Sterker nog, verschillende onderzoeken wijzen uit dat flossen weinig tot niks uithaalt als het gaat om het verwijderen van plak. Zat moeders erg toch even naast! Waarom velen dan wel aanraden om dit te doen? Omdat je er wel wat meer etensresten mee verwijdert. Flossen kan dus vervelende geuren voor zijn. Ook zou dit goed zijn voor je tandvlees op de lange termijn. Echter is er een betere en effectievere manier om dit voor elkaar te krijgen.

Wat dan wel? Stokeren!

Het is niet voor niets dat tandartsen in spe worden geleerd dat ze je moeten aanraden te stokeren. Met dunne stokers kom je namelijk prima tussen je tanden en wordt overblijvend eten gemakkelijker verwijderd. Wat echter het belangrijkste is, is dat je met de tandenstoker ook zaken als tandplak de baas kunt zijn. Het enige nadeel is dat sommige mensen tanden hebben die erg dicht op elkaar staan waardoor het wat moeilijker is daar tussen te komen. Lukt het écht niet, dan kun je die plekken altijd flossen en de rest stokeren. Trouwens, je moet natuurlijk niet deze whisky tandenstokers gebruiken!

Reageer op artikel:
Waarom flossen niet helpt en wat je wél moet doen om je gebit te verzorgen
Sluiten