Fluid Office-documenten van Microsoft zijn als LEGO-blokjes voor het web

Microsoft heeft Fluid Office-documenten gepresenteerd. Dit zijn geen losse programma’s zoals Word of Powerpoint, maar losse onderdelen die als LEGO-blokjes op het web bestaan. Zaken als tabellen, grafieken en meer worden levende modules die buiten traditionele programma’s om gebruikt worden.

Die onderdelen kunnen door iedereen op elk moment bewerkt worden. Het idee achter de Fluid Office-documenten is dat je bijvoorbeeld een tabel kunt maken en delen, zonder daarvoor te hoeven wisselen tussen apps. Die tabel bestaat dan vervolgens op het web en kan door iedereen gebruikt en aangepast worden. Omdat iedereen er toegang tot heeft, kan data altijd up-to-date zijn. Dit gebeurt allemaal op basis van het Fluent Framework. Een soort Google Docs dus, maar dan een versie die al jaren steroïden gebruikt heeft en dus veel krachtiger is.

Fluid Office-documenten kunnen veel meer

Microsoft gooit het Fluid Framework ook voor iedereen open door het open source te maken. Zo kan iedereen meebouwen aan de toekomst van productiviteit. In de komende maanden krijgen zelfs enkele Office.com-gebruikers toegang tot de framework, zodat zij alvast kunnen zien wat het in petto heeft. Dit gebeurt nog wel in een preview.

Fluid Office
Fluid Framework van Microsoft. (Afbeelding: Microsoft)

Het idee achter de Fluid Office-documenten is simpel: Microsoft wilde afstappen van het idee dat je een document aanmaakt, opslaat, deelt, aanpast, opslaat, verstuurt, etcetera. Ook wil Microsoft niet meer dat we per se losse apps gebruiken voor allerlei onderdelen en dat informatie dus handmatig gekopieerd moet worden van app naar app. Google Docs lost dit probleem al gedeeltelijk op, maar niet helemaal. Het Fluent Framework pakt ook het laatste deel van het probleem aan. Elk los onderdeel is in principe overal te gebruiken, ongeacht de app, en bevat altijd relevante informatie (mits mensen die info up-to-date houden natuurlijk).

Het Fluid Framework werkt heel snel en laat meerdere mensen tegelijkertijd werken aan enkele onderdelen of complete bestanden. De uitrol van het framework zal geleidelijk aan verlopen. Eerst komt het naar Office.com, daarna naar Outlook en vervolgens naar Microsoft Teams. Volgend jaar zijn de desktopversies van Office aan de beurt. Het doel is om de Fluid Office-documenten straks in alle Office-producten te laten terugkomen.

The Verge

Reageer op artikel:
Fluid Office-documenten van Microsoft zijn als LEGO-blokjes voor het web
Sluiten