Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 26 feb 2018

Deze ebike brengt traditionele en elekrische fietsen dichter bij elkaar

Hoewel steeds meer mensen zich wagen op een ebike, blijven de elektrische fietsen voor sommige mensen toch een paar problemen houden ten opzichte van een standaard fiets. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat veel ebikes wat zwaarder zijn dan je normale fiets en als je batterij op is kan een heuvel op fietsen behoorlijk zwaar zijn. De makers van de Focus Project Y willen hier verandering in brengen en proberen met hun ebike het verschil tussen elektrisch en niet elektrisch kleiner te maken.

Batterij en motor in één unit

Bij de meeste elektrische fietsen zijn de batterij en de elektrische aandrijving twee aparte componenten. Om de Focus Project Y zo licht  mogelijk te maken is ervoor gekozen om van deze twee onderdelen één unit te maken. Deze unit kun je vervolgens plaatsen bij de onderste stang van de fiets. Om verder wat gewicht af te schaven zijn de verschillende andere componenten van de ebike wat slanker gemaakt. Inclusief het batterijpakket weegt de elektrische fiets bijna 12,5 kg. Dat is iets meer dan een standaard fiets. Zonder batterijpakket komt het gewicht neer op bijna 10 kg. Hierbij is de fiets in ieder geval wel wat lichter dan de meeste ebikes.

Focus Project Y ebike

Ebike helpt alleen als het nodig is

Een lichte fiets is uiteraard handig, maar waar het natuurlijk ook om draait is hoe lang de batterij het volhoudt en hoeveel power je krijgt. De elektrische aandrijving van de Focus Project Y zou goed zijn voor een topsnelheid van zo’n 25 km per uur. Dit wordt mogelijk gemaakt door de 400 watt motor en 250 wattuur batterij. Deze getallen zijn helaas wel wat lager dan bij de concurrentie, maar de batterij zou wel wat langer meegaan doordat de motor alleen bijspringt wanneer dat nodig is. Als je bijvoorbeeld moet optrekken of een heuvel op fiets krijg je een extra boost. Hierdoor kan er echter niet echt makkelijk een rijbereik worden gegeven, aangezien het afhangt van hoe vaak je een boost nodig hebt.

Focus Project Y

Voorlopig prototype

Op het moment is de Focus Project Y nog niet te koop, maar gaat het nog om een prototype. Het bedrijf is nog druk bezig met onderzoek en werkt met fietsers om de ebike nog verder te verfijnen. Ze hopen wel binnenkort met een productiemodel te komen.

Focus Project Y

Hoewel de fiets al behoorlijk lang bestaat blijkt weer dat hij telkens met zijn tijd meegaat en om de zoveel tijd een makeover krijgt. Het is soms zelfs verrassend wat er nog allemaal aan het concept van een fiets veranderd kan worden. Zo bedacht de Duitse ontwerper Andrea Mocellin dat het wiel best opnieuw uitgevonden kon worden en dat hij opvouwbaar moest zijn.

 

Digital Trends

Reageer op artikel:
Deze ebike brengt traditionele en elekrische fietsen dichter bij elkaar
Sluiten