Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 22 aug 2019

Doei FogCam: oudste webcam ter wereld gaat voorgoed op zwart

Nadat hij een kwart eeuw geeft aangestaan, wordt de oudste webcam ter wereld op 30 augustus uitgeschakeld. De webcam waar we het over hebben is de San Francisco FogCam. Een webcam waar je misschien nog niet eerder van hebt gehoord, maar die een ware dinosaurus is onder de live webcams.

FogCam zal niet langer mist filmen

Er zijn veel toffe plekken op de wereld waar webcams staan geïnstalleerd. Het is heerlijk om zo nu en dan even in te checken en om te kijken hoe de sneeuw er bij ligt in de Oostenrijkse Alpen (op dit moment: geen sneeuw), of om te checken of er nog een beetje wordt gesurfd in Portugal (ja, dat wordt er). Een van de meest legendarische livestreams komt echter vanaf de San Fransisco State University.

De beelden van de oude webcam zijn wat minder spectaculair of tropisch dan de Portugese surfbeelden, maar de FogCam is door de jaren heen een ware klassieker geworden. De camera werd in 1994 geïnstalleerd om te kijken hoe het weer op de campus veranderde. Dankzij de webcam konden mensen over de hele wereld zien hoe San Frans’ beroemde mist de stad bedekte. Of in ieder geval de straat op de campus..

fogcam
Bron: Fogcam.org Fogcam

Het internet is klaar met San Francisco in de mist

De San Fransisco webcam begon als niets meer dan een klein projectje dat later een volledig eigen leven ging leiden. Vrij opmerkelijk, aangezien je niet verwacht dat een livestream van mist veel bekijks trekt.

De bedenkers van de FogCam lieten zich inspireren door de eerste live webcam die in 1993 in de Cambridge University werd geïnstalleerd. Die webcam was gericht op de gezamenlijke koffiepot, waardoor men kon zien of er nog koffie was. Deze briljante webcam werd in 2001 uit de lucht gehaald.

De bedenkers van de camera, Jeff Schwartz en Dan Wong (op Twitter ook wel ”Webdog and Danno”), kondigden afgelopen weekend aan de webcam uit de lucht te halen. Dit vanwege het lastige onderhoud van het apparaat en het veranderende landschap van het internet. Het einde van een tijdperk voor sommigen onder ons. Anderen kunnen zich nog steeds uren vermaken met het kijken van toffe locaties op Google Maps.livestre

Reageer op artikel:
Doei FogCam: oudste webcam ter wereld gaat voorgoed op zwart
Sluiten