Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 22 jan 2017

Food hacking: zijn we over een paar jaar allemaal slanker door virtual reality?

Ik ben, net als velen, dol op eten. Ik vind alles lekker en dat is te zien. Roti, chocola, stamppot: elke vorm van eten heeft zijn weerga op mijn lichaam. Ieder pondje komt helaas door mijn mondje.

Deze column is geschreven door Laura Grilo Melo en is onderdeel van onze rubriek WANT to Play die wij samen met de TonTon Club zijn gestart.

Dat in tegenstelling tot mijn broer. Hij kon en kan eten wat hij wil en blijft slank. De gedachte “wat zou mijn leven heerlijk zijn als ik dat ook had”, spookt vaak door mijn hoofd.

Nu leven we in 2017. Een tijd van ongekende mogelijkheden. Ook op het gebied van eten, zoals je kunt zien aan de volgende voorbeelden.

Bijzondere eet-ervaringen

Een paar jaar geleden gingen de video’s van Le Petit Chef viraal. Door projection mapping krijgen de gasten een virtuele show op tafel, voordat ze daadwerkelijk aan de maaltijd beginnen.

Techniek meets gewoon eten

Sublimotion pakte het geheel iets serieuzer aan. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van een prachtige ruimte op Ibiza, een sterrenchef met een leger aan koks, een regiekamer en een virtual reality-bril, blijft het eten wat het is. Alle technologische snufjes die in de avond verwerkt zijn, zijn niet verwerkt in de gerechten.

Dat er genoeg vraag is naar een over the top food experience bewijst het restaurant wel. Een plekje aan de tech-tafel waar je in drie uur tijd twintig gangen voorgeschoteld krijgt kost je 1500 euro. Mocht je deze ervaring dat waard vinden, dan kun je hier reserveren.

Food hacking is brain hacking

De Japanse Tajuki Narumi gooit het over een andere boeg met food hacking. Voor de meeste mensen betekent food hacking experimenteren met eten. Voor Narumi niet: “food hacking is brain hacking,”.

“Het zijn je hersenen die je voor de gek houden.”

Narumi noemt zijn project ‘The Meta Cookie Experience‘. Dit project moet ervoor te zorgen dat je hersenen denken dat de smaak en grootte van het koekje verandert. Dat is uiteraard niet het geval en de koekjes blijven hetzelfde. In een toffe mini-documentaire van Munchies wordt uitgelegd hoe Narumi dit precies voor elkaar krijgt.

Kauwen op lucht

Onderzoekers van de universiteit van Tokyo doen ook aan brain hacking, maar dan niet door middel van virtual reality. Zij plaatsen elektroden op de kaken waardoor je tijdens het kauwen verschillende texturen ervaart, terwijl je niets in je mond hebt!

Niet alleen in Tokyo zijn ze hier mee bezig. Ook op de universiteit van Singapore experimenteren ze al een tijd met elektroden en voedsel. Eén van de onderzoekers, Nimesha Ranasinghe, kan door elektroden smaken nabootsen. Ervaar zoet, zuur, pittig en bitter, wederom zonder iets in je mond te hebben.

Ontbijten met Cleopatra

Natuurlijk is overdrijven ook een vak. Er zijn compleet onzinnige virtual reality- en eet-ervaringen. Vorig jaar kwam de cornflakes-gigant Kellogg’s met een aparte reclamestunt. Je kunt met een Oculus Rift of andere VR-bril op je hoofd ontbijten met Cleopatra. Euhm.. Juist.

Dromen van een toekomst met minder calorieën

Gaat mijn langgekoesterde droom ooit uitkomen? Kan ik straks spruitjes eten, terwijl ik Oreo’s proef? Kan ik op een dag wortelsap drinken dat naar bier smaakt en misschien zelfs aangeschoten worden? Kan virtual reality een oplossing zijn voor het steeds dikker wordende mens?

Op het moment zie ik het nog niet helemaal voor mij. Bovendien draagt het niet bij aan de sfeer aan tafel als iedereen een VR-bril op heeft. Eén ding staat vast: er zijn genoeg vindingrijke onderzoekers die virtual reality voor een goede zaak willen inzetten. Mijn steun hebben ze in ieder geval.

Reageer op artikel:
Food hacking: zijn we over een paar jaar allemaal slanker door virtual reality?
Sluiten