Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 25 mei 2019

Ford wil autonome auto’s en robots combineren om je pakketjes te bezorgen

Amazon is er al een tijdje mee bezig om te bedenken hoe je pakketjes automatisch bezorgd kunnen worden. Zo doen ze al van alles met drones en zagen we in januari ook een autonoom karretje met zes wielen verschijnen. Ook Ford houdt zich bezig met het “probleem” van automatische bezorging en ziet een toekomst voor zich waarbij autonome auto’s en robots samenwerken om helemaal zelfstandig je pakketje tot aan de deur te brengen.

Robot zonder hoofd

Met dit toekomstbeeld zijn ze bezig in een nieuw research project in samenwerking met de startup Agility Robotics. In het project wordt de robot Digit van Agility Robotics gebruikt om het pakketje uiteindelijk aan de deur te bezorgen. De robot loopt op twee “benen” en heeft als handen twee stompjes met nopjes erop. Wat het ding een beetje creepy maakt is het feit dat het geen hoofd heeft, maar in plaats daarvan een reeks sensoren.

Digit robot Agility Robotics

Net als Star Wars

Om bij je huis te komen, wordt een autonome auto ingezet. Eenmaal aangekomen komt Digit uit de achterkant van het voertuig tevoorschijn en ontvouwt zich om aan de slag te gaan. Dat ontvouwen heeft overigens behoorlijk veel weg van hoe het leger aan droids in Star Wars: The Phantom Menace uit de voertuigen tevoorschijn kwam en ontvouwde om te gaan strijden tegen de Gungans.

Digit robot Agility Robotics

Voordelen robot-zelfrijdende auto combo

Het feit dat de robot een lift krijgt van een zelfrijdende auto komt met verschillende voordelen. Zo zou de bezorgrobot bijvoorbeeld onderweg telkens opgeladen kunnen worden, waardoor hij geen gigantische accu nodig heeft. Een ander voordeel is dat de camera’s en andere technologie├źn, die gebruikt worden door de zelfrijdende auto, ook ingezet kunnen worden voor de robot. De tech zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden om gedetailleerde mappen te maken om de robot te begeleiden naar de voordeur.

Digit robot Agility Robitics

Eerste echte tests in 2020

Het zal wel nog even duren voordat er daadwerkelijk robots aan de deur komen met pakketjes. Het project is namelijk nog in een erg vroeg stadium en twee weken geleden zou het pas voor het eerst zijn gelukt om het systeem succesvol iets te laten bezorgen. Volgens Agility Robotics CEO Damion Shelton zullen de eerste echte tests op zijn vroegst pas in 2020 beginnen.

In de tussentijd is Ford ook bezig met het redden van je hond tijdens oud en nieuw. Het lijkt erop dat ze binnenkort een speciaal noise-cancelling hondenhok klaar hebben om je huisdieren de stress van het vuurwerk te besparen.

The Verge

Reageer op artikel:
Ford wil autonome auto’s en robots combineren om je pakketjes te bezorgen
Sluiten