Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 25 jun 2015

Ford ontwikkelt slimme bike MoDe:Flex voor veilige verkeerssituaties

Ford, je weet wel, de wereldberoemde autofabrikant is ook druk bezig om de markt der e-bikes te veroveren. Met Ford’s Smart Mobility Plan zijn ze namelijk een fiets aan het ontwikkelen die voor een veilig fietsklimaat moet zorgen.

De (opvouwbare) slimme fiets is aan je phone te koppelen waarmee je up-to-date informatie over de reis naar je bestemming krijgt. Ook op je smartwatch om je pols. Denk aan een navigatiesysteem dat via trillingen in je stuur laat weten welke kant je op moet, maar wordt er ook informatie over het weer en het verkeer naar de bestuurder gecommuniceerd zodat je altijd weet hoe en hoe laat je op je bestemming komt. Dit is dus vooral handig wanneer de bestuurder over een smartwatch beschikt.

Als je op de MoDe:Flex door de stad cruist en je hebt een smartwatch om de pols dan kun je ook features als een ‘no sweat’ mode activeren. Wil je bijvoorbeeld niet zwetend op je locatie aankomen dan wordt er op basis van je hartslag de benodigde assistentie van de elektrische motor gegeven. Uiteindelijk kun je maximaal een snelheid van 25 kilometer per uur halen. De accu moet zo’n anderhalf uur meegaan. Het is dus handig om ‘m altijd op je bestemming even in de lader te zetten.

Ford heeft de slimme fiets ook vol met sensoren verpakt die de verkeerssituaties om je heen volgen. Dit houdt in dat de fiets je bij naderend verkeer via trillingen waarschuwt, datzelfde geldt voor wanneer er werkzaamheden aan de weg zijn. Ligt er een gat in de weg op de loer dan zal de fiets je middels trillingen waarschuwen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De MoDe:Flex wordt samen met de Mode:Me and Mode:Pro eBikes door de ‘autofabrikant’ nog wel als een experiment gezien en worden ze vooral ingezet om data mee te verzamelen. Maar dat neemt niet weg dat in de nabije toekomst een aantal van deze slimme bikes van Ford op de weg zien.

Reageer op artikel:
Ford ontwikkelt slimme bike MoDe:Flex voor veilige verkeerssituaties
Sluiten