Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 30 jan 2018

Dystopia is hier: Ford patenteert autonome politieauto die je bekeurt

Er komen de laatste tijd verdacht veel films uit, waarin de wereld is veranderd in een dystopie. Denk maar aan The Hunger Games, Divergent en het nieuwe deel in de Maze Runner serie. Vooral verdacht is dat deze films allemaal zijn gebaseerd op boeken voor young adults. Hoewel waarschijnlijk goed bedoeld, lijkt een pas gepubliceerd patent van Ford bij te willen dragen aan een wereld waar niemand heel blij van wordt. We hebben het over Ford’s autonome politieauto, die zelfstandig misdaad aanpakt.

Autonome politieauto pakt verkeersovertreders aan

Het idee is dat de politieauto op de weg rijdt en in de gaten houdt of er iets gebeurt dat niet mag. In de schetsen is te zien dat automobilisten die verkeersregels overtreden het doelwit zijn van Ford’s auto, maar we weten dat zo’n systeem binnen no time uitgebreid kan worden om iedereen aan te pakken.

politieauto

Big brother is watching you drive

Via camera’s zou in de gaten gehouden kunnen worden of iemand bijvoorbeeld te hard rijdt. De gegevens worden draadloos doorgegeven aan de autonome politieauto, die vervolgens de overtreder gaat opsporen. Wanneer de dader is gelokaliseerd, communiceert de politieauto draadloos met de bestuurder.

Ford autonome politieauto

 

Onschuldig in autonome modus

In één van de schetsen is te zien hoe de politieauto achter de overtredende auto rijdt en draadloos laat weten welke overtreding heeft plaatsgevonden. Hierop kan de overtredende auto twee dingen terug sturen. Er kan of het bericht gestuurd worden dat de auto ook in een autonome rijmodus is, wat betekent dat de persoon in de auto niet schuldig is. Als er wel zelf wordt gereden, wordt een foto van de menselijke bestuurder gestuurd naar de politieauto, waarop deze een waarschuwing of bekeuring terug stuurt.

Ford autonome politieauto

Autonome auto’s al bijna op de weg

Het klinkt als een scenario uit een film, maar autonome auto’s zijn dichterbij dan de meeste mensen denken. Uiteraard komen de auto’s met veel voordelen en zouden ze het verkeer een stuk veiliger moeten maken. Bijkomende nadelen zoals politie robotten zijn weer wat minder. Je kunt dan ook niet onder een bekeuring uitkomen door een beroep te doen op de redelijkheid van de politieauto. Gelukkig gaat het voorlopig nog om een patent en is er niet een daadwerkelijke autonome politieauto gebouwd.

In Dubai gaat het ook al de science fiction kant op met een politierobot die burgers in de gaten houdt. Via zijn ingebouwde camera speelt hij meteen alle informatie door naar het commandocentrum van de politie.

CNET

Reageer op artikel:
Dystopia is hier: Ford patenteert autonome politieauto die je bekeurt
Sluiten